В РДПБЗН – Ловеч постъпи метеорологична прогноза от НИМХ – БАН и МЦ на ВВС за очаквани интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки, считано за 24 юли 2018 г.   Във вторник облачността ще е предимно значителна и на много места ще има валежи, като остават условията за локални градушки. Около обяд ще има временни разкъсвания на облачността и тогава явленията ще са на по-малко места. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Ще е по-хладно с максимални температури между 23 и 28 градуса.

За 11 области на страната е обявен оранжев код за валежи и гръмотевични бури  за 24 юли, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Ловешка, Габровска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска. През следващото денонощие в тези области синоптиците предупреждават, че ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушки. През нощта срещу вторник и във вторник преди обяд количествата ще надхвърлят 35 л/кв.м, в отделни райони ще достигнат 60-80 л/кв.м. И след обяд ще има валежи, но вече ще са на по-малко места и по-малко като количества.

Предприети са допълнителни превантивни мерки за:

1. Повишаване готовността за действие при влошаване на метеорологичната обстановка.

2. При необходимост да се създаде организация за събиране на групите и щабовете за изпълнение на плановете за защита при бедствия. Информиране на доброволните формирования.

3. Създаване на организация при необходимост за въвеждане на плановете за действие при извънредни ситуации и привличане на техника.

4. Информиране на населението, чрез местните средства за масова информация за предприетите действия за ограничаване и ликвидиране на произшествията от опасните явления и правилата за безопасно поведение.

При възникване на бедствена ситуации създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктура и околната среда да се уведоми ОЦ при РДПБЗН – Ловеч чрез:

Телефони: 068 620112,  068668539;

Е – mail: fscp-oc-lov@mvr.bg

Телефон оперативен дежурен  – 0889402912;