ОУ „ Христо Никифоров“ спечели акредитация по програма Еразъм +, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, Сектор „Училищно образование“, Договор 2023 – 1- BG01-KA120-SCH-000189694, с което получава възможност да кандидатства по облекчена процедура по Еразъм проекти за следващите четири  години.

Официалният документ беше връчен на училището на 1 февруари  от Центъра за развитие на човешките ресурси в качеството му национална структура за управление на европейски образователни програми.

Предвидено е в мобилностите за образователен и културен обмен да се включат, както педагогически специалисти, така и ученици.

С участието си в различни проектни мобилности, педагогическите специалисти ще имат възможност да повишат своята професионална мотивация и квалификация, да наблюдават добри практики, които ще повишат качеството на обучението. Придобитите знания и опит ще бъдат представени пред професионалната общност в училището и ще бъдат внедрени в учебния процес, като целта е да се повиши интереса и мотивацията за учене от страна на учениците и да доведе до по-голяма удовлетвореност от страна на учителите.

Участието на учениците е фокусирано върху личностното им развитие с приоритет към придобиване на различни знания и умения, екологично мислене и добро владеене на чужди езици, като посетят училища и други образователни организации в различни страни. Предоставянето на акредитация по Еразъм +, потвърждава, че кандидатът е създал дългосрочен план за изпълнение на висококачествени мобилности, които са част от по- широк план за развитие на собствената организация.