cigari1403131От 15-ти септември Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще извършва масови проверки на търговци в района на учебните заведения за спазване забраната за продажба на тютюневи изделия на лица под 18 години. Това съобщи пред Радио Варна Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Комисията вече започна инспекции в търговската мрежа в страната на стоки за ученици. С наближаването на новата учебна година вълнението и на учениците, и родителите расте, увеличава се търсенето и предлагането на учебници, помагала и различни пособия, затова и контролът се затяга.

„Това, което ние ще проверяваме, е свързано с наличието на пълната информация, с евентуалните възможни нелоялни търговски практики по отношение на намаления и промоции, които обикновено търговците се изкушават да правят, когато има такава кампания.”, поясни Маргаритов. Той допълни: „А също така ще насочим усилия и в направление „Безопасност” по отношение на облеклата и обувките за по-малките ученици, където ние имаме функции да изследваме този въпрос.”

Маргаритов увери, че екипите на контролния орган ще бъдат в непрекъсната готовност и динамика да покрият всички задачи, които ръководството на институцията оповести като приоритетни за есенния сезон.