klis-petrov2606141Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, заедно с останалите учителски синдикати подписаха Национален КТД за системата на „Средното образование“, съобщи председателя на профсъюза Юлиян Петров.

. Договорените параметри са най-добрите за работещите в системата членове представителни синдикати и работодателски организации за последните 10 години.

Важните договорени акценти за учителите в България са:

  1. Минималната работна заплати на младите учители се увеличава от 500 на 530 лева.
  2. С двайсет лева се увеличават заплатите на останалите педагогически длъжности, съответно: „Старши“ учител-555лв.; „Главен“ учител-590лв.; пом.-директор-630лв.; директор-680 лв.
  3. Учителите, директорите и служителите, членове на синдикалните и работодателски организации получават осем брутни работни заплати при пенсиониране.
  4. Детските градини и извънучилищните звена ще участват в националните програми в образованието от 2015г.
  5. Годишния хорариум на учителите по история, география и философски цикъл се намалява от 720 на 684 часа годишно.
  6. Трудовите правоотношения на членове на синдикати се прекратяват след съгласие на синдикалната структура.
  7. Работодателите се задължават да осигурят три извънредни плащания на работещите в системата учители и служители.
  8. За педагогическите специалисти, които работят с деца със специални образователни потребности се осигурява допълнително плащане не по-малко от 20 лева.
  9. За преподаватели с научна степен „доктор“ и „доктор на науките“ се увеличава допълнителното възнаграждение съответно 85 и 100 лева.
  10. На учителите в детските учебни заведения е договорено за първи път по 10 лв. месечно за административна работа.
  11. За учители проверяващи олимпиади, писмени работи, външно оценяване е договорено допълнително заплащане от 0.1 до 0.3 за брой работи.
  12. Учителите имат право да избират сами мястото на своята самоподготовка.
  13. Представителното облекло на учителите се увеличава от 320 на 350 лева, а работното облекло на непедагогическия персонал се коригира от 240 на 250 лв.

 

Колективния трудов договор влиза в сила от днес и договорените по-добри условия показват, както добрия социален диалог и упорита работа на синдикатите, така и положителното отношение на екипа на МОН и проф. Клисарова към българските учители и ученици.

101 коментара

  1. и при нас е така, по техните ставки – трябва да намаляме….а за облеклото от 350/260 лв …апелират ,че го повишават, но ние и сега получаваме толкова….това е така от 2 години….нищо ново под слънцето, само бият камбаната….

  2. не само ресурсните и педагогическите съветници….те работят и се занимават с такива деца

  3. Смешковци! Добре, че имам възможността да работя в училище, в което директорът мисли за персонала си и слава богу, заплатите ни нямат нищо общо с написаното по-горе, иначе да сме умрели от глад.

  4. А за непедагогическия персонал някой мисли ли?В детските градини той е жизнено важен,защото пом.възпитателя участва много активно в отглеждането и възпитанието на децата.

  5. Е-е,разбрахме за учителите,а защо нищо не се споменава и не се решава за непедагогическия персонал/ имам предвид чистачките в училище и леличките и готвачите в детските градини/,които работят за мизерните 340 лв.на месец.Техният труд въобще не е оценен!При тях положението е:”Много работа за малко пари”!!! Въобще не е честно спрямо тях!!! Нека да помислят и за тези хора- и те семейства хранят!!!!!

    1. Да бе нашите се “претрепва” докато оправят клюките, та дори и звънците си бием сами

  6. Добре, че майка ми работи във фалиралата Гърция, че да ми изпраща пари, за да си посрещам нуждите. Затова ще ни подиграват, че спим.

  7. 8-те брутни работни заплати при пенсиониране не се дават от синдикатите, а съгласно законовите разпоредби на КСО.

  8. Професионалните бакалаври се пенсионираха, а работещите се броят на пръстите на едната ръка.Причините да не си продължат образованието са мързел и/или некадърност. Водят се старши, защото имат повече от 10 години стаж като учители. А колко са добри, не се знае, щом не могат да работят на компютър и карат други да им набират текстовете, а са изкарали ограмотителен курс,пишат с грешки – и тук също, пълнят дневниците с неграмотни и безумни забележки.Тези “старши” обикновено са доносниците и подмазвачите на директорите, но си имат частен бизнес и дремят в училището само за трудов стаж.

    1. Аз уважаеми, “магистър”, който се криеш под псевдоним съм бакалавър, но мога да работя с компютър от времето когто баща ти е тичал по ливадите на село с увиснал с…..л, а много мои бивши ученици са доказани специалисти и реализирани хора. Трите ми деца също. И не съм завършила магистратура , за да могат да се реализират младите, а не да ги лишавам от внимание и обич заради пиклива степен, която не те прави по-човек ако не си създаден такъв и знаеш само да даваш оценки без да мислиш със сивото вещество в явно неприятната ти за гледане глав. Всеки си знае какви са причините да направи или да не направи нещо, но да обвиняваш другите в мързел и друго подобно като ги поставяш под един знаменател е меко казано наглост, безочие и тъпоумност

  9. т.3. Трябва ли да разбираме, че тези които НЕ са членове на синдикалните и работодателски организации НЕ получават осем брутни работни заплати при пенсиониране?

    1. Отливът от синдикатите за последните две години е драстичен, дори катастрофален. По закон, за да се възползваш от “преференциите” на КТД трябва да си синдикален член или присъединил се. Разликата е в това, къде отиват парите от членски внос. При членове се отчитат от председателя в централата,за да се обезпечат заплатите на “Г-жа Такева и сие”ООД, а при присъединил се – остават в касата на местната организация и могат да се ползват за колективни дейности, подпомагане на колеги при необходимост и т.н. Та, на въпроса: всичко, което е в КТД важи само за членове и присъединени, защото е “извоювано” от въпросното ООД. А то, милото, като всяко ООД, воюва преди всичко за собствените си интереси. Напр.: Г-жа Такева е вече доц.д-р Такева, с перспектива след мащабното проучване , което направи сред учителите и участието й в редица европейски проекти по ОП”РЧР”, да стане проф.д-р Такева. На всичкото отгоре, отдавна й е време да се пенсионира, но пък как ще оцелее с тези шест брутни заплати, които до сега им даваха…

    2. ВНИМАНИЕ !
      Обърнете внимание и на помощния персонал в ДЕТСКИ ТЕ ГРАДИНИ
      КОЛКО СА 300лв

  10. Много точно казано!Подкрепям ви напълно!!!

  11. Направо подигравка: Все още има малък брой учители професионален бакалавър, които не са продължили по някакви причини образаванието си, но са много добри учители. Та тези учители се водят старши учители , но вземат най-ниските заплати, т.е. по-малко от младшите учители. Няма лошо и на младите това е смешен щат, ама тогава какви старши са и защо им е този опит и знания!
    Кажете къде по света старши специалиста взема по-малко от младши?

    1. Във ВУЗ-овете има достатъчно свободни места, за да могат професионалните бакалаври да повишат своята образователно-квалификационна степен 🙂

  12. Za koi ychiteli stava po-tochno vapros….-za mladite ili mladshi ychiteli…I ako sa mladi ,kolko mladi da sa…..do kolko godini….Nali govorim za mladshi,starshi i glaven ychitel….

  13. А за по-ранно пенсиониране на учителите никой не подговаря! Нали уж обещаха втора категория труд!

Comments are closed.