От сектор “Пътна полиция” съветват: Шофирайте внимателно, очаква се опасно време. Контролът по републиканските пътища остава засилен.

В периода от 07 до 11 януари се очаква влошаването на метеорологичната обстановка, като от петък прогнозата на НИМХ е за валежи от дъжд, които ще преминават в сняг.

Нека водачите да предвидят условията и да се подготвят за шофиране в зимни условия, да спазват скоростните режими и да не предприемат рискови маневри. Екипи на ОД МВР-Ловеч, както и до сега ще следят за явни нарушения на пътя, включително ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта.
От ГДНП информират, че най-голям риск от пътни инциденти съществува в планинските участъци, проходите на Република България и магистралите.

Препоръки за безопасно шофиране при зимни условия:
– Погрижете се за гумите на превозното средство – те трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.

– Сменете водата с антифриз.

– Проверете изправността на чистачките.

– Проверете работи ли парното.

– На път потегляйте само с изправни спирачки.

– Заредете достатъчно гориво и се снабдете с вериги за сняг, и с въже за теглене.

– Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите.

– Проверете оборудването на моторното превозно средство –обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

– Не подценявайте заледяванията, както и локвите и рисковете от аквапланинг.

– При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирайте на телефон 112!