За прилагането на принципите на корпоративната социална отговорност (КСО) и превръщането й в част от управленската практика поздравления получи областна администрация – Ловеч, от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Това стана по време на семинар вчера със служителите от администрацията и експертите от министерството Теодора Тодорова и Румен Донев.

„Ловеч създава много добро впечатление, вижда се от инициативите ви, че не го правите спорадично, а надграждате, последователни сте и това дава трайни резултати. Ние ще разпространим тази ваша добра практика“ – коментира Тодорова.

Донев изтъкна, че КСО все повече се превръща в успешен управленски модел – в корпоративния сектор, в публичната администрация и в неправителствения сектор. Той формулира шест основни КСО дейности: управление на човешкия капитал, грижа за опазването на околната среда, условия на труд, грижа за обществото и заобикалящия социум, партньорски взаимоотношения, дейности за подобряване на вътрешната комуникация и сплотяване на екипа.

Всички тези дейности са не просто припознати, а и активно провеждани в областната администрация, коментира областният управител инж. Светослав Славчев. В последните години всички все повече осъзнаваме, че най-висока възвращаемост имат инвестициите в развитието на служителите и в каузи, които повишават качеството на живот и подпомагат социалното, икономическото и екологичното устойчиво развитие на обществото, добави инж. Славчев, който в началото на миналата година прие приза на МТСП на церемония за първите годишни награди в областта на корпоративната социална отговорност за 2021 г. Тогава областната администрация в Ловеч бе отличена с трето място в категория „Човешки ресурси” – за социална отговорност, ориентирана към служителите – за създаването на постоянна комисия по въпросите на корпоративната социална отговорност. И сега той благодари на колегите си, „които са организатори, вдъхновители и мотиватори на поредица добри каузи“.

Постоянната комисия по въпросите на корпоративната социална отговорност е практика, насочена към служителите, за предприемане на конкретни действия за подобрение на съществуващо положение, но и към всички членове на обществото. Реализирани са дейности с деца от социални институции, насочени към тяхното социализиране и умения за самостоятелен живот – готвене, четене, общуване – инициатива, отличена с грамота от Президентството през 2019 г. в рамките на конкурса „Доброволческа инициатива“, организиран от фондация „Лале“ и Националния алианс за работа с доброволци. Проведена е дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на портата на най-старата ловешка църква „Света Великомъченица Неделя“, за което е получена и подкрепа на служители от други държавни институции, учители, представители на малкия бизнес, вярващи християни.

През последните години администрацията участва в европейската инициатива „Нощ на литературата“ за популяризиране на четенето и европейската литература сред обществеността. За тази инициатива областната администрация получи в началото на 2022 г. награда – второ място, в конкурса за добри практики в държавната администрация за 2021 г. на Института за публична администрация в категория „Социална отговорност“ за практика, която служителите прилагат в полза на обществото. Втора награда от Института присъдиха и по-рано – през 2019 г., в категория „Управление на хората“, за проява във връзка с безопасността на движението.

Сред другите социално отговорни инициативи са още въведеното миналата година разделно събиране на отпадъци в администрацията, кампанията за събиране на детски книжки и пособия за украински деца, бежанци,  благотворителната изложба базар „Талантите в администрацията“, със средствата от която бяха закупени за детското отделение на многопрофилната болница в Ловеч пералня, сушилня и хигиенни материали. Служителите участват активно и в акцията „Жълти стотинки. Деца помагат на деца“, до момента са дарени 30 кг жълти стотинки.

Защо го правим, обясни директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ Нели Митева: „Защото сме убедени, че едно общество е силно и има бъдеще, когато всеки негов член осъзнае, че трябва да прави така, че всички около него да се чувстват по-добре. Защото така ставаме по-разпознаваема институция, ориентирана към хората и получаваща доверие и подкрепа от гражданите. Защото така създаваме отличителна и устойчива корпоративна култура, която откликва на промените в средата и създава дългосрочни отношения“.