Иво Райнов

„От сълзите стават ли пари“ питаше една музикална чалгийка от преди няколко години. А от лъжите стават ли? Аналогията ми хрумна след като прочетох предизборните заявки на Корнелия Нинова. Чалгийка отвсякъде, доколкото думичките от кръчмарския музикален стил и думичките от кръчмарската политика са предназначени за замаяни глави – в единия случай от  наздравици, а в другия от илюзии.

Лозунг №1. В центъра на своята политическа дейност социалистите ще поставят борбата с кражбите, мафията и благата за отбрана класа. Много ще внимавам още с листите и стария конспиративен навик на социалистите да поставят в тях точно такива, крали и ползвали блага. Щото ако в ловешката листа се появи едно емблематично име язък за парата и свирката на Нинова.

Лозунг №2. БСП ще защити българското производство и никакви евродирективи няма да попречат на протекционистичния ентусиазъм. Ей това национално отговорно поведение най-силно ще чакам, макар да знам, че ако откажем да изпълняваме ангажиментите по договора с ЕС ще трябва да извадим собствени бюджетни пари. Дано Нинова да знае, къде са скрити.

Лозунг №3. Партията ще работи за средно образование, което дава професия и за промяна на съсипващия образователене закон на ГЕРБ.  Очаквам конкретика, защото докато учителството бушуваше в недоволство срещу текстове, наредби и малоумия БСП образователните експерти конспиративно премълчаха по-добрите си идеи и никой не научи имат ли нещо смислено наум.

Лозунг №4. Здравеопазването вече ще е според болежките, плащането ще е според възможностите. Вирусът на социалната справедливост пълзи във вените и неизменно връща спомените от онзи толкова хуманен комунизъм. Край на таксите в болници и лични лекари, стига да си изряден платец на здравни осигуровки. Държавата ще поеме лечението на бедните и слабите. Само, че тази държава не печата пари, а преразпределя парите на почтените данъкоплатци. Та те ли ще плащат за оздравяването на циганина от махалата?

Лозунг №5. Същата социалистическа държава ще опрощава и лихвите по заемите на младите семейства за да могат да си закупят жилища. Горещо подкрепям, имам дъщеря точно в тази възрастова група. Ама се питам след като банките са частни как държавата ще се разбере за лихвите. Ще ги национализира ли по стара традиция или ще учреди фонд, който да плаща държавни пари на частни дружества?

Лозунг №6. Държавата на мечтите ще опрощава и лихви по кредите за стартираш младежки бизнес. Нещо повече. Младите хора ще бъдат освободени от данъци през първите години от инициативата. Метафизика – бюджетът ще събира по-малко, но ще раздава повече.

Лозунг №7. Преизчисляване на пенсиите. Половината политически спектър се заканва да го направи, някой дори вече наддават със суми.  Какво ще се преизчислява и в името на каква справедливос?. Тази справедливост ще постигне ли съкращаване на убийствения марж между мизерните пенсии на отрудените хора и осигурената старост на ДС ченгета, партийни номеклатурчици, АОНСУ преподаватели и прочие галеници от предесетоноемврийската история?

Лозунг №8. Нелегалните емигранти ще бъдат връщани там, откъдето идват. Звучи по-патриотично от заклинание на Симеонов, Каракачанов и Сидеров  взети заедно. А ще пускаме ли мюсюлманите ако са легални емигранти? Изобщо къде остана интернационалната солидарност с потиснатите народи, госпожо Нинова?

С три думи ще има правила, възмездие и справедливост. Чудесно. Аз от една година чакам възмездие за едни приближени на БСП крадци. В Нинова ми е надеждата. Нищо, че са храненици на готовата на нова революция партия. Справедливостта е за всички. Който не вярва да прочете отново лозунг №1.

Чудя се какво се случи със социалистите за две години и половина. Защото тези, които воглаве с Нинова ни обещават рая от преди 1990-та бяха истински консерватори по времето на Орешарски. Знам, че опозицията отрезвява, но чак пък такава радиклна промяна в светогледа. Що не ги реализирахте тези креативни идеи, когато бяхте на власт, а ги обещавате сега, когато е малко вероятно да я достигнете отново? Цялата риторика ми прилича на вица, който разказва за циганин попаднал на сватба. Чул гостите да обещават щедри подаръци и попитал кога се дава обещаното. Обяснили му, че ще стане по-късно. Тогава циганинът, който бил абсолютен голтак, набрал смелост и обявил, че дарява два коня с каруцата. Та и Нинова така. Като циганина.

4 коментара

  1. Кирил Георгиев
    Райнов,а какво ще кажеш за промяна на заглавието на статийката ти,ето така”От “имаме воля за видими резултати”,резултатите в Ловеч станаха ли видими?!”

  2. Г-н Райнов, концентрирайте се върху проблемите на града сега и започнете да ги решавате.Нали вие се нагърбихте да въздигнете града.Със заглавия на статийки търсещи оправдания и вина върху другите ще си отидете по същия начин,както предходните.Действияяяяя г-Райнов,както обещахте!

  3. Да си останем с вярата, че ще тънем вечно в калта и ще зависим на 100 % от друг ?!?

Comments are closed.