netherl1504151Иво Райнов

В Холандия казват, че всеки получава времето, което заслужава. Трябва да сме много заслужили, щом получихме четири слънчеви и топли дни. Обичайно навъсеното и сълзливо нидерландско небе се показа само за ден, колкото да оценим щедростта му през останалата част от престоя. Хубава пролет, красива държава, щедри хора.

Холандия не спира да ме очарова трета поредна година. Тук красотата е даденост, но и човешки вкус и старание.Равните полета се сливат с хоризонта, но няма и педя не усвоена земя. Съвсем в стила на нация, отнела от морето 40% от своята територия.

Всички наши пътешествия са в Ранстад, обширно урбанизирано пространство между Хага, Амстердам, Ротердам и Утрехт. Тук гъстотата на населението е най-голямата в Европа. Пътуваме между скършени малки градчета, модерни фабрики, шоурумове, търговски комплекси, а късчетата обработваеми земи между тях са засети с цветя и разнообразни култури.

Водата е в изобилие, а каналите са опасали всецяло ниската земя в система от добре поддържани водни съоръжения. Холандия е страна с превъзходна инфраструктура. Шестлентовите електронно регулирани магистрали бият немските, австрийски или швейцарски аутобани, бързи влакчета, сякаш току-що произведени, шарят между всички селища, а велосипедните алеи дават свобода на хилядите любители на колоездачните приключения.

В Холандия каналите и велосипедите са национална култура. За пет дни се докосваме до всичко, което което символизира Холандия. Платната на великите холандски художници, изложени в Райксмюзиум, традициите в отводняването на полдерите в мелничния парк Киндърдайк,чара на каналите, видян през емоциите на водните колела или спиращата дъха панорама на круизните корабчета.

Правим снимки пред емблематичните за страната Европейски съд в Хага, площад Дам в Амстердам и мистичната катедрала на Утрхет. Малки и големи остават доволни от атракционите Мадуродам, експозирал макети на всички нидерландски забележителности и музей на мадам Тюсо с восъчни фигури на десетки знаменитости.

Вечерите прекарваме на чаша бира и интелектуални разговори с домакините Зонимир и Хелен, а дните в компанията на нашите колеги Мартя, Валтер, Женевиев и Анет. Те са гидове за разходките в Хага, Амстердам и Утрехт. На суши вечер се срещаме и със старата позната Йоланда.

Всеки град очарова по различен начин. Хага впечатлява със смесицата между традиционна и модерна високоетажна архитектура. Прекосяваме Амстердам по нов маршрут. Правим кратка разходка в квартала на музеите, усещаме автентичния столичен дух в тесните шумни улички, смесване се с многонационалната тълпа пред кралския дворец. Макар, че Утрехт е достатъчно познат ни изненадва с нови неща- атрактивни бирарии, улични музиканти и непознато оживление.

Чудесното време е изкарало на улиците цялото население. Кафета и кръчми жужат до късен час. Уикендът е различен за всяко дете. Планиран е от приемните семейства, но е впечатлителен по разказите на участниците.

С Радина и Тони посещаване великолепен интерактивен музей. Удоволствието ни доставя Франк, уредник в музея и близък приятел на Зони. Под катедралния площад в Утрехт са скрити хилядолетия история. Пред очите ни преминават събития и артефакти от времето на римляните, франките, златните години в развитието на Утрехт. Можем да пипнем камъни от времето на великата южна империя,  тухли от средните векове, да видим кости на местни нотабили , погребани под катедралата.

Можем буквално да видим катедралния площад през различни векове с помощта на таблет и ултрамодерно приложение. Неделята посвещаване на кратка екскурзия до Делфт. Великолепен град със старинни кули, красиви църкви, приказен централен площад и известен порцелан. Купуваме за спомен порцеланови сувенири и се потапяне в очарованието на съхранените исторически традиции. Подаряваме си удоволствието да хапнем вкусна храна и да изпием по чаша гъста белгийска бира на слънчева маса край канала.
Само пет дни, а толкова много неизлечими спомени. Всички са много доволни и някак не искат да тръгват. Трогателно сбогуване със сърдечни прегръдки, обща снимка и сълзи за сбогом. Благодарим за гостоприемството и грижите. Очакваме ви след месец в България.

1 коментар

Comments are closed.