Днес, 31 май, в Детска ясла № 1 „Шарено петле” в Ловеч беше пъстро и весело, защото деца, персонал и родители отпразнуваха двоен празник – Ден на детето и 55 години от основаването на учреждението.

По този повод заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов връчи на директора на детското заведение Румяна Железарова поздравителен адрес, картина и кошница с цветя.

В поздравителния адрес, подписан от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, се казва:

„Според народните предания петелът е силен, слънчев символ. Вярва се още, че той символизира нарастването на деня. Затова искам да пожелая на “Шарено петле” да бъде все такъв слънчев дом за нашите деца, да растат с годините неговият опит и добро име, за да дават успешен старт на бъдещите граждани на Ловеч.“

А зам.-кметът Венцислав Христов пожела догодина децата да се радват на една обновена сграда.

Малчуганите от трите възрастови групи изнесоха мила празнична програма с много песни и танци. Както се полага за празник, имаше и клоун, и торта със свещи.

„Шарено петле” е първата ясла в града, отворила врата на 1 юни 1962 г. И днес тя остава една от най-големите, в която работят 17 специалисти, които се грижат за 65 деца на възраст между 1 и 3 години.