Убедителен успех постигнаха ученици на Ловешката езикова гимназия в дебатите на немски език. На 21.04. 2021 г. учениците от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ Ванеса Пашова от 11 А и Цветомил Рабаджиев от 11 Б взеха участие в първия полуфинал на тазгодишния турнир по дебати на немски език за България, който се проведе онлайн. С тяхното достойно представяне те за поредна година доказаха, че гимназията има вече традиции в успешната подготовка на това не лесно състезание. Две години поред (2018 и 2019) училището е и домакин на регионалния кръг.

Цветомил Рабаджиев се класира за регионалния финал за Западна България, където заедно с още 3 ученици от София, Перник и Благоевград, дебатира по темата „Трябва ли младежите в България да имат право да гласуват при навършени 16 години?“

Цветомил беше избран сред 8-те най-добри от цяла България, които ще се състезават в София през юни на националния полуфинал. Треньор на нашите ученици е Ева Цик, учител от Германия в гимназията, която вече 6 години помага всеотдайно при всички изяви на немски език и допринесе много за затвърждаването на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч като водещ езиков център по немски език в страната.

Проектът за международни младежки дебати на немски език се финансира от Германия и се провежда в 12 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на училищен, регионален, национален кръг и завършват с международен финал.

Целта на проекта е да подтикне младите хора в Европа, изучаващи немски език на ниво В2/С1, към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване, да подпомогне изграждането на мислещи и толерантни към чуждото мнение личности.