burst

През изминалите почивни дни в близост до с. Вълчитрън се проведоха националните ученически състезания за авиомоделизъм и ракетомоделизъм организирани от Министерство на образованието и науката и Българска федерация по авиомоделизъм. Това съобщи Председателят на Моделклуб – Ловеч ,м.с. инж. Генко Петров.

Традиционно младите спортисти от Моделклуб-Ловеч участваха в различите класове Авиомоделизъм. Метеорологичната обстановка беше благосклонна. Разминахме се с прогнозите за вятър и дъжд, което щеше до голяма степен да затрудни провеждането на състезанието. Стартовете се проведоха при плътна облачност, липса на вятър и слаба термична активност.

Въпреки предизвикателствата на времето, спортистите на Моделклуб-Ловеч се справиха отлично.

При ученици до VII клас Даниел Пейков от ОУ “Христо Никифоров” убедително заслужи златни медали в клас F1H свободнолетящи планери и клас P30 планери с гуменомоторен двигател. Валентин Стаменов, също възпитаник на ОУ “Христо Никифоров” в клас Тренкорд (скоростни кордови авиомодели) постигна скорост от 128км/ч и се окичи със сребърен медал. В клас Кордови акробатични модели остана на крачка от стълбичката. В клас HLG взеха участие най-новите членове на сдружението – Йоана Дренска и Илия Дренски ученици от ОУ Васил Левски. С общи усилия, вълнения и радостни моменти малките ни спортисти заслужено спечелиха първо място в отборното класиране.

При ученици от VIII до XII участие взеха Виктория Пейкова и Божидар Дочев от ППМГ-Ловеч и Евген Кандиболотский ученик от ПГМЕТ-Ловеч. Виктория завоюва златен медал в свобнолетящи планери клас F1A и два сребърни медала при свободнолетящи гуменомоторни авиомодели клас F1B и планери с двигател с вътрешно горене клас F1P. Божидар грабна златото в клас F1P и сребърен медал при скоростните кордови авиомодели със скорост от 156км/ч. При радиоуправляемите акробатични модели Евген спечели трето място. С тези постижения юношите ни също се качиха на най високото стъпало на стълбичката в отборното класиране.

Това състезание бе успешен старт на активния сезон. През месец юни спортистите на Моделклуб-Ловеч ще вземат участие  в кръг от световната купа в Сърбия. През летния сезон предстои националното първенство и още кръгове от световната купа. С тези участия се надяваме спортистите да натрупат добра подготовка за предстоящите през август във Франция Европейско първенство за юноши и Световно за мъже. Като част от националния отбор на България за юноши участие ще вземат Божидар Дочев, Виктория Пейкова и Даниел Пейков. В национала при мъжете ще участва м.с. инж. Генко Петров. Календара през септември и октомври също е запълнен с важни за спортистите състезания. Нека пожелаем на всички здраве и високи успехи.