През седмицата в отдел „Лабораторни изследвания” са изследвани 13 бр. проби вода-питейна от централни водоизточници от: с. Владиня, с. Горан, с. Дойренци, с. Дренов, с. Баховица, с. Слатина, с. Тодоричене. По изследваните микробиологични и химични показатели пробите вода съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, с изключение на показател „нитрати” в с. Дренов – 69,0 mg/l (стойност и допуск на показател„нитрати” – 50 mg/l).

За установените отклонения на питейната вода в с. Дренов, на ВиК АД-Ловеч е издадено предписание за уведомяване на населението за ограниченията при използването на водата, за обследване на причините и предприемане на действия за снижаване на наднормената им стойност.

Изследвани са и 4 проби вода от обществени местни водоизточници, които по   изследваните химични показатели пробите вода съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и не съответстват по микробиологични показатели на изискванията на „Санитарно технически норми и правила за строителството и експлоатация на съоръженията при водоснабдяването на населените места и промишлеността с питейна вода” – „колиформи и микробно число” (стойност и допуск на показателя коли титър ˃ 30; микробно число до 50 КОЕ/см3):

– с. Лисец, чешма „Върха”: коли титър < 30 (10,0) Ешерихия коли, микробно число 62 КОЕ/см3

– с. Славяни, чешма „Мурговото”: коли титър < 30 (10,0) Ешерихия коли, микробно число 74 КОЕ/см3

– с. Славяни, чешма – център”: коли титър < 30 (0,1) Ешерихия коли, микробно число 68 КОЕ/см3

– с. Скобелево, чешма „Чешмите”: коли титър < 30 (10,0) Ешерихия коли, микробно число 66 КОЕ/см3

За установените отклонения по показатели „коли титър и микробно число” на кметовете на с. Лисец, с. Славяни и с. Соколово са издадени предписания за уведомяване на населението по подходящ начин, че водата от чешми „Върха”, с. Лисец; „Мурговото” и чешма „Център”, с. Славяни; чешма „Чешмите”, с. Соколово не е годна за питейни цели.

Изследваните 5 проби вода от плувни басейни от: гр. Троян, гр. Луковит съответстват на изискванията на „Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка”.