Павлин Иванов

Свидетели сме на ежедневно посегателство върху публична собственост, всякакви нарушения на писаните правила, които за по-лесно обясняваме с „такъв ни е манталитета и това ни е възпитанието“. Съвсем искрено, хората се възмущават от всяка една вандалска проява в Ловеч. Естествено е желанието за справедливост – виновните да бъдат наказвани.

Лошите неща се случват всеки ден. Поломени беседки, замърсяване, каруци по улиците, паркиране в зелените площи, коне по шосетата . И ако приемем, че всеки има право да бъде идиот и да нарушава правилата на общността, в която живее, трябва да приемем и че тази общност, чрез официалната власт, трябва безкомпромисно да прилага и наказва според писаните норми.

Това разбира се, не се случва, нито в страната, нито в Ловеч. Защо няма работещи механизми за наказания на злосторниците? Кой е виновен за това?

На миналото заседание на Общински съвет Ловеч, общински съветник поиска справка за наложените санкции от Община Ловеч по Наредба1 за опазване и поддържане на обществения ред, общественото имущество и природата на Ловешката община.

Отговорът на отговорният за обществения ред, общественото имущество и природата, а именно кмета на Община Ловеч е следния:

  • За периода 1.01.2017 до 31.12.2017 г. са издадени цели 203 наказателни постановления! Това означава, че цялата система на градската власт е работила със скорост 0.55 постановления на ден! При всичко, което ловчалии споделят в мрежата като нарушения всеки ден, властта реагира на два дни веднъж! Похвално!
  • Глобите по тези 203 акта са в размер на 12 900 лв. за цяла една година, за цяла една община!
  • И идва най-важното! От тези 12 900 лв., Община Ловеч е събрала цели 1650 лв.! Това е официален отговор!

И с просто око се вижда, че градските власти, категорично отказват да налагат ред, да опазват имуществото ни, да санкционират и най-странното, отказват да съберат парите по санкциите, дори от смешните 203 акта годишно.

Изводът боде очите!

Не е виновен манталитета на вандалите, не е виновно възпитанието.

Вина носят овластените, които отказват да се справят с проблемите и освен евтин ПР и помпозни снимки, друго не вършат. Отказът на кмета да носи отговорност и управлява е впечатляващ!