Община Ловеч получи отговор от РЗИ Ловеч относно зададени въпроси във връзка с неясноти относно обектите за търговия с храни и прилагане заповеди на Министъра на здравеопазването. В него се казва:
„Предлагам на Вашето внимание становище на РЗИ Ловеч по прилагането на Заповед № РД-01-124/13.03.2020, на Министъра на здравеопазването,
Съгласно горецитираната заповед и допълненията към нея, визиращи обектите за търговия с храни е посочено, че се преустановяват посещенията в различни обекти, изброени в т.1.1, като на ресторантите и заведенията за бързо обслужване е разрешена доставка на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. РЗИ не е издавала заповеди за спиране дейността на тези обекти. Мерките в тази заповед са насочени към клиентите» потребителите на тези обекти. Предвид изричния текст в заповедта, че се разрешава на ресторантите и заведенията за бързо обслужване доставка на адрес, следва тези обекти да организират дейността си по начин, осигуряващ строго спазване на здравно-хигиенните изисквания по приготвяне, опаковане и доставка на клиента, при спазване на добрите търговски практики и системи за управление безопасността на храните и след като регистрират дейност кетъринг в ОДБХ.
В заповедта не са конкретизирани видовете заведения за бързо обслужване в контекста на забрана за посещения. Има обекти в тази група, в които няма зала за клиенти, както и такива със зали с места за обслужване на място, В обекти от вида заведения за бързо обслужване без зала за клиенти и с ограничен асортимент (павилион за дюнер, кебапчийница и други от този вид), при които е осигурена предпазна бариера- стъклена, PVC, пластмасова през гише) на практика клиентът няма пряк ДОСТЪП ДО предлаганата храна. При тези обекти основният здравен риск в условията на епидемия е приготвянето, предлагането на храна и боравене с пари от един и същ работник, предлагането на непакетирани предварително храни, неправилно използване на лични предпазни средства от работника.
По аналогия на обектите за тестени закуски (баничарници), описаните по-горе обекти без зала за клиенти и при спазване на всички здравно-хигиенни изисквания и осигурени условия за недопускане прекия контакт на клиента с предлаганите храни, няма да бъде в нарушение на заповедта на министъра и те могат да работят, спазвайки следните условия:
Този тип обекти да работят с ограничен асортимент от бързо приготвени храни – напр. сандвичи, хамбургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, салати, сосове, готови тестени изделия, пакетирани изделия, топли и студени напитки.
Предлаганата храна да е предварително опакована или да се опакова пред клиента;
Да не се допуска кръстосано замърсяване на храна и пари (следва приготвянето и опаковането на храната и боравенето с парични средства да е от различни лица в обекта);
Задължително използване на предпазно работно облекло, маски и ръкавици от работниците в обекта;
Да се учести дезинфекционния режим в обекта;
Да не се допуска на работа в обекта персонал със здравословни оплаквания;
Да се създаде организация за недопускане струпване на хора на прилежащите към обекта площи, като чрез подходящи табели, указания се указва спазването на дистанция на 1,5-2 м между лицата.
Стриктен контрол от страна на бизнес-оператора на тези обекти за спазване въведените процедури за почистване и дезинфекция на повърхности и оборудване, поддържане на лична хигиена и здравословно състояние на персонала,
Кухненска продукция (напр. супи, готвени ястия, десерти) е обвързана с предлагане в заведения с консумация на място и същата е разрешена само за приготвяне и доставка за в къщи, съгласно заповедта на Министъра.
Изрично искам да подчертая, че регистрацията на обектите за производство и търговия с храни и контролът на тези обекти е от компетентността на ОДБХ.
Изразявам горното становище в контекста на Заповед № РД-01-124/13.03,2020г. на Министъра на здравеопазването и оценка на здравния риск в условията на епидемия. Съвместно с органите на реда, РЗИ извършва контрол по тази заповед, насочен към спазване изискванията за забрана на посещенията в тези обекти, недопускане струпване на хора и близък контакт, използването на лични предпазни средства. Както е известно, тази заповед, както и следващи издадени заповеди от Министъра на здравеопазването касаят и други мерки, несвързани с търговски хранителни обекти. Усилията на РЗИ са насочени преди всичко към епидемиологичен надзор на заболяването, медицинско наблюдение на лица без ОПЛ, епидемиологични проучвания, поставяне под карантина на контактни лица на положителни случаи и пробонабиране, методическа помощ и контрол на лечебните заведения, контрол за спазване на мерките и ограниченията и в други обекти с обществено предназначение, контрол на аптеки, лекарствени продукти и медицински изделия, контрол на биоциди и др.
В този смисъл, считам, че РЗИ изпълнява задълженията си отговорно и добросъвестно и носи отговорност за становищата, които излага пред Областен, Общински щабове, лечебни заведения, граждани, организации и медии.
Д-р Анета Винева,
Директор на РЗИ Ловеч