На 30.07.2017 год. /неделя/ жители и гости на с. Пресяка, община Ловеч, отбелязаха две години от възстановяването и освещаването на православния храм “Свети пророк Илия”. От рано сутринта храмът бе оживен и изпълнен с жители и гости ,  а в двора се приготвяха  казани с корбан, който по късно беше раздаден на всички. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи празнична литургия, като с него в службата участва ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки, енорийски свещеник на селото.

Гост на празника беше Венцислав Христов – заместник кмет на Община Ловеч, който дари на храма икона на „Света Богородица с младенеца“. На празника присъстваха още дарители и  участници в изграждането на новия храм, както и спонсори на празника.

Кметът на селото Валентина Цвяткова приветства присъстващите гости и жители, като изрази благодарност към всички хора, помогнали да се осъществи храмовия празник. С пожелание за здраве и благополучие, благородство и човечност, тя призова „Да пазим нашия храм и почитаме религията. И с Божията воля, обединени от християнската вяра често да се събираме заедно на всички празници, не само тук в храма, но и по различни поводи и събития,  свързани както с  историческото минало, бит и култура, така и с настоящето и бъдещето на Пресяка.“

Празникът внесе много радост и удовлетворение в сърцата на всички присъстващи.

Ето е разказът на кмета на селото Валентина Цвяткова:

Храмът съществува от далечната 1942 година и е преживял много и различни периоди, като най-тежък от тях е този от 2000 г. до 2015 г.  За 15 години той остава затворен, докато с помощта на много  благодетели е възобновен и отново отвари врати на 25 юли 2015 година.

Историята на стария храм не е дълга: той е бил осветен през 1942 година от митрополит Филарет. Почти оттогава енорийски свещеник в този храм е отец Васил Цанков. Той служи до 2002 година, когато е освободен поради напредналата му възраст и влошено здраве.

През зимата на 2000 година покривът на храма се е самосрутил. По милост Божия това става няколко часа след неделна света литургия, когато всички хора са си заминали и там не е имало никого.

Комисия от специалисти установява, че стените на храма са в опасност от срутване. Камбанарията на храма е в отделно строително изпълнение, със здрави колони и основи и е взето решение тя да се запази. С разработването на нов проект за храм са натоварени архитект Пенка Серафимова, инж. Кино Кинов – конструктор, и инж. Ралица Цанкова от Ловеч, като те работят безвъзмездно.

На 15 октомври 2008 година бе положен основен строителен камък на новия храм на мястото на стария. Основни организатори по изграждането на новия храм “Свети пророк Илия” в с. Пресяка са тогавашният свещеник Петър Илев и „Агромехсервиз” ООД, гр. Ловеч, с управител Цанко Цанков и технически ръководител на обекта Петър Иванов.

Бог да прости отец Петър и арх. Пенка Серафимова. Основни източници на средства за извършените строителни работи са: Комисията по бедствия и аварии – 100 000 лева и Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет – 9 000 лева; „Агромехсервиз” ООД, гр. Ловеч – около 50 000 лева; 13 000 лева от сеч на собствени църковни гори; 1 000 лева от ПП ГЕРБ; 1 500 лева от Радка Печева и нейния съпруг Бенан от Франция; 500 лева от Пламен Петров, живущ в Канада, и още много други дарители. При грубия строеж са използвани 5 тона цимент, дарени от „Златна Панега Цимент”.

Изработката на новия дърворезбован иконостас, реставрацията на запазените стари икони и стенописите са с автор Димчо Димитров.

Сред имената на по-големите дарители са и Корнелия Маринова; Стефка Христова; д-р Георги Ботев; Петко Игнатов, Ценко Тодоров, Цветелин Кочев и други. През последната година средства дариха Сем. Йонита и Петър Йотови, Борислав Петков, Станка Нечкова и Деница Ангелова.