На 29 юни за трети пореден път отбелязваме националния ден на безопасност на движението по пътищата в Република България. Мотото е „На пътя животът е с предимство!“.

ОС на БЧК-Ловеч в партньорство със Сектор „Пътен контрол“ и г-жа Валя Янкова – представител СБА проведоха акция в Ловеч. Младите червенокръстци предоставяха на шофьорите информационни материали и книжка за оказване на първа помощ на пострадали при ПТП. Плакат и информационни материали бяха раздадени и в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, ППМГ, ПГМЕТ, ПГВМ“проф. Димитър Димов“ и СУ „Свети Климент Охридски“.

Целта на акцията е с началото на лятната ваканция за децата и летните отпуски, да се акцентира вниманието на обществото към пътната безопасност. Статистиката у нас показва, че именно през м. юли и август настъпват най- много пътни инциденти със загинали и ранени хора. Предпоставка за това е увеличения пътен трафик в страната през този период. По този повод на много места в страната държавни институции и неправителствени организации ще организират различни инициативи. Много от тях не случайно поставят фокуса към децата и младежите, защото по данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водеща причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. За първото шестмесечие за област Ловеч финансово бе подкрепено чрез ОС на БЧК-Ловеч, СБА и Сектор „Пътен контрол“ към ОД на МВР-Ловеч едно дете на 16 години от с. Златна Панега с лека телесна повреда получена при ПТП от „Национален фонд за подпомагане на деца пострадали от ПТП“.

Посланието към младите хора които се обучават за водачи на МПС е да спазват правилата за движение, живота е пред тях и не трябва да го поставят на карта, за да се харесат на някого или да докажат нещо на себе си. Не си заслужава, човек да рискува живота си на пътя.