Пет училища от четири града в България грабнаха отличието ,,Глобално училище‘‘ 2019 г. , съобщи Полина Георгиева – ЗД по УД в ОУ ,,Христо Никифоров” – гр. Ловеч. Наградените училища бяха обявени по време на официална церемония в рамките на VII Национална конференция за глобално образование ,,На ПриЦел 4.7″, организирана от Българската платформа за международно развитие на 21.06.2019г. в София. Победителите са следните:

  • ОУ ,,Христо Никифоров” – гр. Ловеч
  • Национална финансово-стопанска гимназия – София
  • Езикова гимназия “Пейо Яворов” – гр.Силистра
  • 1 СУ ”Пенчо Славейков” – София
  • ОУ “Стою Шишков” – с.Търън , област Смолян

Победителите  получават  парична награда, с която да финансират част от дейностите при изпълнение на идеята, с която са кандидатствали в конкурса.

По време на официалната  церемония по откриването поздравителен адрес от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева беше представен от експерта по гражданско образование Коста Костов. В приветствието към участниците образователният  заместник-министър изтъква, че глобалното образование вече не е иновация, а е образованието на настоящето и на утрешния ден, тъй като глобалните процеси изискват своето адекватно осмисляне и решаване.

Приветствие към участниците отправи и председателят на БПМР проф. Петранка Филева, която акцентира, че много често си казваме „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Но къде ни дебне спасението? Не ни дебне при псевдоидеологии, дебне ни в училище”, добави тя.

По време на откриването изпълнителният директор на БПМР Петър Бучков изрази мнението, че традиционното провеждане на този форум е изключително важно за организацията, тъй като дава възможност и пространство да се срещнат всички заинтересовани страни и да дискутират темите, които са фокус и на днешния ден.

В благодарственото обръщение към организаторите, Полина Георгиева – ЗД по УД  в ОУ,,Христо Никифоров‘‘ сподели, че глобалните творчески практики са неразделна част от живота на училището, защото  те отварят умовете и сърцата на младите хора.

А точно в това е смисълът  на съвременното училище!