Осем видни граждани от ловешкия край участват в приемането на Търновската конституция преди 143 години. Това съобщава Павлина Петрова, началник отдел “Държавен архив” – Ловеч, по повод днешната дата 10 февруари.

На този ден през 1879 г. в Търново се открива Учредителното събрание, чиято задача е да изработи и приеме основополагащия закон на свободната българска държава, останала в историята под името Търновска конституция. В него участват 229 народни представители, които представляват целия политически, икономически и културен спектър на нацията.

Сред участниците в Първото Народно събрание са и осем видни граждани от ловешкия край. Трима от тях: Димитър Пъшков – председател на Ловчанския окръжен съвет, Косто Попвачов – кмет на гр. Ловеч и председател на Ловчанския градски съвет, и Анастас Кунчев – председател на Ловчанския окръжен съд са назначени по право, съобразно заеманите от тях длъжности. Останалите петима депутати са избрани с пряко гласуване от гражданите на тогавашния Ловешки окръг и това са: Марин Поплуканов и Михаил Димчев от Ловеч, Власи Петров и Димитър Икономов от Троян и Иван Влахов от с. Гложене, Тетевенско.

В Държавен архив – Ловеч, са запазени оригинални документи, чиято автентичност е неоспоримо свидетелство за това историческо събитие и участниците. Сред тях с особена ценност се отличават писмото от началника на Ловчанския окръг от 23 януари 1879 г. до председателя на Градския управителен съвет в гр. Ловеч Косто Попвачов да се яви на 7 февруари същата година в Търново за депутат в Народното събрание; редът на церемонията при откриването на Учредителното събрание и двете писма на Косто Попвачов до общинските съветници в Ловеч от 20 февруари и 23 март 1879 г. с информация за първите дни от работата на събранието и дебатите относно изработването на конституцията.

Самото Учредително събрание е закрито на 16 април 1879 година, когато е приета Търновската конституция.