Онлайн въпросници  помагат на ученици, родители и училищни специалисти за превенция на употребата на наркотици и насочват зависими към специалисти в областта. Това съобщават от ПИЦ Ловеч. Въпросниците са в три варианта: за ученици, за родители и за учители, включително училищни психолози. Целта е да насочват тийнейджърите и техните близки към специалисти по превенция на психоактивни вещества, когато това е необходимо. Така всеки ще има възможност да получи навременна и адекватна помощ, както и консултация на живо.

Младежи в риск от цялата страна на възраст между 12 и 19 г. ще имат директен достъп до консултиране и насочване към експерти по превенцията на наркотици с помощта на специалните онлайн въпросници. Всеки, който попълни въпросник, ще получи кратка препоръка или ще бъде насочен към консултация със специалист за допълнителна оценка и осъществяване на терапевтичен план в случай, че това е необходимо. Това ще подпомогне предотвратяването на употреба или на зависимост към наркотици.

Интерактивните онлайн инструменти са изработени от психолозите от Сдружение „АРЗ Солидарност“ в тясно сътрудничество с експерти от Национален център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2021 г. показват, че през болниците в страната са преминали общо 1236 деца и младежи заради остри интоксикации /отравяне/, свързани с употребата на наркотици и/или алкохол. В 616 случая става въпрос за деца до 15 г., като 89 от тях са били приети в болница заради употреба на наркотици, 428 – заради употреба на алкохол, а 99 – заради комбинирана употреба на алкохол и наркотици. В болница са били приети и 620 тийнейджъри на възраст между 16 и 18 г., заради остри интоксикации, свързани с употребата на психоактивни вещества /наркотици и/или алкохол/, съобщават от Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч.

„Работим активно за по-добрата информираност на младите относно ефектите от наркотиците и алкохола. Извършваме безплатни консултации и подкрепа на тийнейджъри и техните семейства. Сред младежите битуват много митове, свързани с наркотиците, а родителите се чувстват несигурни да разговарят с децата си на тази тема. Онлайн въпросниците са достъпен инструмент, чрез който е възможно бързото осъществяване на обратна връзка и предприемането на най-адекватните действия, за да се помага ефективно.“ Това коментират от екипа на ПИЦ Ловеч.

На въпросниците ще могат да отговарят анонимно неограничен брой хора. Те са качени на напълно обновената страница „Превантивно-информационен център“ , която се намира на сайта на Община Ловеч.

Скрининг въпросниците могат да бъдат открити ТУК 

https://www.lovech.bg/bg/obshtinski-savet-po-narkotichnite-veshtestva-i-prevantivno-informatsionen-tsentar-obsnv-i-pits