Омбудсманът Диана Ковачева изпрати втора препоръка на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, в която настоя да се потърси начин работата на неотложния педиатричен кабинет в гр. Ловеч да бъде възобновена.

Припомняме, че след жалба, подкрепена от над 500 граждани, миналата седмица омбудсманът се застъпи пред здравния министър за педиатричния кабинет в града, поиска да бъде направена пълна проверка на случая и да се предприемат адекватни действия, за възобновяване на дежурствата му.

След информация в медиите за проведена среща на местно ниво, последвана от изявлението на директора на Регионалната здравна инспекция – Ловеч, председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града и управителя на медицинския център към болницата, омбудсманът изпрати повторна препоръка до проф. Ангелов по казуса.

„Като национален омбудсман категорично смятам, че закриването на действаща структура, в която до момента е оказвана неотложна медицинска помощ на деца, предвид пандемията от COVID-19 и обявената в тази връзка извънредна епидемична обстановка, поставя децата в риск и нарушава техни права. Нещо повече, от изявленията става ясно, че към момента в града няма и действащ дежурен кабинет, по смисъла на § 4 от Допълнителните разпоредби на Наредба № 9 от 10 декември 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса“, подчертава със загриженост доц. Ковачева.

Омбудсманът отново поиска от здравния министър да бъдат обсъдени всички възможности за възобновяване дейността на дежурния педиатричен кабинет. Тя настоя да се разгледа предложението на гражданите, ако кабинетът няма възможност да работи целодневно, това да става на смени и дежурства, в часове, които са удобни за лекарите-педиатри. Друга възможност е участието на общопрактикуващите лекари със специалност педиатрия в дежурствата.

„Създадена е добра практика и смятам, че в условията на пандемия от COVID-19 е необходимо да бъдат положени всички възможни усилия за нейното запазване“, категорична е доц. Диана Ковачева.

Самата препоръка може да видите ТУК