Тричленен състав на Окръжен съд – Ловеч потвърди постановената мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 59-годишен мъж от село Камена, община Петрич, обвинен в притежание на наркотици (чл. 354а, ал.3, т.1 от НК). Н.И.К обжалва мярката си с мотив влошено здраве. На съдебно заседание на 19 август 2019 г. той представи  медицински епикризи от периода 2012  – 2017 година, а защитникът му поиска и съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида на заболяванията и дали са пречка за престоя на обвиняемия в ареста.

На заседанието на 22 август вещото лице представи своята експертиза. Тя беше оспорена от защитата. Съдът обаче прие заключенията на вещото лице и остави без уважение искането на адвоката на обвиняемия за допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Мотивът – към настоящия момент не са налице обстоятелства, които да налагат спешното му лечение. Освен това в чл. 250 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража е регламентирано оказването на своевременна медицинска помощ в ареста, от която обвиняемия може да се възползва при нужда.

Съдът прецени, че представените в досъдебното производство доказателства сочат, че може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението, за което му е повдигнато обвинение, както и за евентуалната му съпричастност към друго престъпление по чл. 354а, ал. 1 (притежание на наркотици с цел разпространение). Липсата на постоянна месторабота и свободното придвижване на обвиняемия из страната му дава възможност да се укрие. Затова съдът потвърди мярката за неотклонение на Н.И.К, а именно „задържане под стража“. Определението е окончателно.