Тричленен състав на Окръжен съд – Ловеч остави без уважение искането на Районна прокуратура – Тетевен по отношение на С.Г. – обвиняема за нарушение на противоепидемичните мерки – да бъде взета мярка за неотклонение. Въззивната инстанция заседава на 19 май 2020 г. след като Районна прокуратура – Тетевен и защитата на С.Г. протестираха определение на Тетевенския районен съд, с което на обвиняемата беше наложена мярка „домашен арест”.

Прокуратурата посочва, че С.Г. е обвиняема по досъдебно производство за присвояване на пари и съставяне на неистински официални документи. Предявеното към нея обвинение с Постановление от 9 май 2020 г. е по чл. 355, ал. 2 – за нарушаване на противоепидемичните мерки в условията на пандемия. Поводът – настанила в къща за гости, собственост на едноличен търговец, 20 лица от „Социален дом Добревци“.

По делото е представен Договор за наем, сключен между едноличния търговец и „Социален дом Добревци“ ЕООД на 16 март 2020 година. Той е подписан от обвиняемата в качеството ѝ на едноличен търговец, собственик на къща за гости, и нейният съпруг в качеството му на управител на социалния дом. Съгласно този договор наемодателят (едноличният търговец) отдава на наемателя (управителя на социалния дом) за временно и възмездно ползване 14 броя спални помещения със самостоятелен санитарен възел и съпътстващите ги помещения за общо ползване в свой обект – Къща за гости „Карамел” в село Добревци за срок от една година.

Съгласно пар.4 от Договора наемодателят се задължава да предаде владението на имота, да осигури спокойното му ползване, като има право да посещава имота само след като уведоми наемателя 24 часа предварително.

Договорът не е оспорен от прокуратурата.

Съдебният състав прие, че няма как обвиняемата да е субект на престъплението по член 355, ал.2 от НК, защото цялата отговорност във връзка с комплекса от мерки, предвидени за предотвратяване разпространението на пандемията от Ковид 19 в конкретния случай следва да се носи от доставчика на частни социални услуги на възрастните хора – именно от наемателя. Именно той е лицето, което е следвало да осигури противоепидемичните мерки.

Затова съдът посочва, че не е налице първата и основна предпоставка за вземане на мярка за неотклонение, а именно – обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението, за което е привлечена в това качество.

Съдебният състав счете, че обжалваното определение на Районен съд – Тетевен следва да се отмени и вместо него постанови, че оставя без уважение искането на Районна прокуратура Тетевен за вземане мярка за неотклонение на С.Г., обвиняема за престъпление по чл.355, ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Определението е окончателно.