Първите, включили се в Програмата за новата учебна година, бяха възпитаници на НПГВМ „Проф. Д-р Димитър Димов“

За седма година Окръжен съд – Ловеч се включва в Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Сред нейните основни цели са повишаване правната грамотност сред учениците, превенция на детското насилие и престъпност, постигане на повече разбиране относно дейността и функциите на органите на съдебната власт.
Именно с разяснения относно структурата, функциите и работата на съдебната система като цяло и на магистратите в частност започнаха срещите по Образователната програма за учебната 2023/2024 г. Лектор по Програмата отново е съдията от Окръжен съд – Ловеч Пламен Пенов, а първите ученици, проявили желание да разберат повече за работата на съдебната власт, бяха от Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч.
Съдия Пенов им разказа за видовете и структурата на съдилищата в България, от какво зависи едно дело да се гледа пред районен или окръжен съд, кога постановените актове се обжалват или протестират пред по-висшестоящ съд.
Лекторът обясни защо има разделение на властите, какво е Висшият съдебен съвет. Акцент беше поставен и върху независимостта на съдиите – какво всъщност означава, докъде се простира, какво е „вътрешно убеждение“.
Учениците чуха и какво всъщност работи съдията, кои и с какви функции са съдебните заседатели.
През тази учебна година общо 221 ученици от 9 образователни институции в област Ловеч са заявили желание да се включат в Образователната програма на ВСС и МОН. Почти половината от тях са от ловешки училища и ще посещават лекции, организирани от Окръжен съд – Ловеч.