С решение на Окръжен съд – Ловеч, вписано в Търговския регистър от 22.07.2020 г. „Спарки Елтос“ АД е обявено в несъстоятелност, съобщи МИТКО МИТЕВ, Директор на Дирекция „Инспекция по труда”.

Молбата за иницииране на производства по несъстоятелност на дружеството бе подадена от Инспекцията по труда на 03.02.2020 г. поради забавени възнаграждения за повече от два месеца на всички работещи.

Решението открива възможността на ощетените работници да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя, за да получат обезщетения за дължимите им суми.

Според Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, те могат да подадат заявления за обезщетения от Фонда в тримесечен срок от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за обявяване на дружествата в несъстоятелност. Фондът се администрира от Националния осигурителен институт, откъдето работниците могат да получат повече информация за процедурата по изплащането им.