ОКРЪЖЕН СЪД – гр. ЛОВЕЧ

Ул. Търговска №41, тел.: 068 / 68 98 98

ОБЯВЯВА:

 КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА: „СЪДЕБЕН ПОМОЩНИК”

По чл. 67, ал. 1, т. 1 от КТ – 1 щатна бройка 

  1. Кратко описание на длъжността:

„СЪДЕБЕН ПОМОЩНИК” – Извършва проверка по редовността и допустимостта на исковите молби, жалбите, протестите и молбите за отмяна, като подпомага образуването на делата, следи за спазване на законоустановените срокове, на законовите изисквания относно съдържанието и основанието им, на изискванията за легитимация на страните. Изготвя проекти за съдебни актове. Проучва, анализира и обобщава правната доктрина по конкретни въпроси на гражданското, търговското и наказателното право и процес. Проучва, анализира и обобщава практиката на ВКС и ВАС по конкретни въпроси и др.

  1. Минимални изисквания към кандидатите за заемане на длъжността:

Да са български граждани, навършили пълнолетие; да имат висше образование по специалността „Право”; да са преминали стаж като стажант-юристи и придобили юридическа правоспособност; да притежават необходимите нравствени и професионални качества, съответстващи на Кодекса за етично поведение на съдебните служители; да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията; да не са дисциплинарно освободени от длъжност изборни членове на ВСС за накърняване престижа на съдебната власт; да не са лишени по съответен ред от правото да заемат определена длъжност; да не страдат от психическо заболяване; да не са поставени под запрещение; да отговарят на изискванията за заемане на длъжността „съдебен помощник”, предвидени в нормативните актове, в ПАС, в Класификатора по чл. 341, ал. 1 от ЗСВ и в длъжностната характеристика за длъжността; да не са в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, с лице, с което са във фактическо съжителство, с роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен включително; да не са еднолични търговци, неограничено отговорни съдружници в търговски дружества, управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици, членове на органи на управление или контрол на търговски дружества или кооперации; да не са народни представители; да не заемат ръководна или контролна длъжност на национално равнище в политически партии. 

  1. Специфични изисквания към кандидатите за заемане на длъжността „съдебен помощник”.

Да притежават компютърна грамотност, висока езикова и писмена култура и умения за работа в екип.

  1. Начин на провеждане на конкурса.

Конкурсът ще се проведе на три етапа:

  • първи етап – по документи;       –

До участие в писмения изпит да бъдат допуснати кандидатите, които са представили всички документи и отговарят на изискванията на чл.162 от ЗСВ.

  • вториетап – писмен изпит;

За определено време (четири астрономически часа) казус от областта на гражданското право и процес и тест по наказателно право и процес.

Техническите правила за този етап ще се приемат от комисията, провеждаща конкурса, и ще се оповестят едновременно със списъците на допуснатите кандидати. Всяка писмена работа ще се преглежда от комисията и ще се оценява по шестобалната система от всеки неин член. Крайната оценка на кандидат от втория етап е средноаритметично от оценките на всички членове на конкурсната комисия.

До трети етап от конкурса ще бъдат допуснати кандидатите, получили оценка най-малко  4.50 на писмения изпит.

Забележка: кандидатите могат да ползват нормативни актове, върху които не са правени отметки, бележки и отбелязвания.

  • трети етап– събеседване с кандидатите

Въпроси от областта на гражданското и наказателното право и процес и Етичния кодекс на съдебните служители;

Комисията ще провежда събеседването лично с всеки кандидат. Членовете на комисията ще оценяват професионалната подготовка и другите качества, необходими за заемането на длъжността по шестобалната система. Крайната оценка за третия етап е средноаритметично число от оценките на всеки от членовете на комисията за всеки отделен кандидат.

Крайната оценка от конкурса за кандидатите е средноаритметично число от получените оценки от втори и трети етап. 

  1. Необходими документи за участие в конкурса:Писмено заявление за участие в конкурса – образец; автобиография; Лична карта – копие; диплома за завършено висше образование по специалността „Право” – копие; удостоверение запридобита юридическа правоспособност – копие; декларация от кандидата по чл. 107а, ал.1 от КТ; декларация от кандидата по чл. 340а, ал. 1 от ЗСВ; документи, удостоверяващи продължителността на трудовия стаж (ако има такъв) – копие; свидетелство за съдимост, в което да е отбелязано, че се издава на кандидата за постъпване на работа като съдебен помощник – оригинал; медицинско свидетелство за постъпване на работа – оригинал; документ, че кандидатът не страда от психическо заболяване, издаден след извършен медицински преглед – оригинал; други документи, удостоверяващи квалификации, свързани със заемане на длъжността.

Копията на посочените документи следва да бъдат заверени „Вярно с оригинала“.

Образците на заявлението и декларациите са публикувани на интернет страницата на съда. 

  1. Минимален размер на основната заплата за длъжността:съгласно чл. 247 от ЗСВ.
  1. Срок за подаване на документите: едномесечен срок от датата на публикуване на обявата във вестник „Ловеч Прес“.
  2. Място на подаване на документите: в служба „Регистратура” на Окръжен съд гр. Ловеч, ул. Търговска № 41, всеки работен ден от 08:30 до 17:00 часа.

Кандидатите подават лично или чрез пълномощник необходимите документи за участие в конкурса.

Краен срок за приемане на конкурсни документи – един месец, считано от датата на публикацията на обявата за конкурса във вестник „Ловеч Прес”.

Списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати ще се поставят на информационното табло на Окръжен съд Ловеч в Съдебната палата, етаж ІІІ, срещу стая 304, както и ще се публикуват на Интернет – страницата на съда, не по-късно от 7 дни след изтичане на едномесечния срок за подаване на заявление за участие в конкурса.

В списъка на допуснатите кандидати ще се посочат датата, началният час и мястото на провеждане на писмения изпит.

Недопуснатите кандидати могат да подадат жалба до административния ръководител на съда в седемдневен срок от обявяването на списъците. Административният ръководител на съда се произнася окончателно в тридневен срок. Жалбата не спира изпълнението.

Резултатът от класирането ще се обяви в 3 дневен срок на информационното табло на Окръжен съд Ловеч в Съдебната палата етаж ІІІ, срещу стая 304, както и на Интернет – страницата на съда. Трудовото правоотношение възниква с кандидата, коѝто е класиран на първо място при условията на чл.96 от КТ.

Екземпляр от заповедта и длъжностната характеристика за конкурсната длъжност ще е на разположение в служба „Регистратура” на Окръжен съд гр. Ловеч и на Интернет – страницата на съда – http://lovech-os.justice.bg, раздел „Конкурси”.

Всички съобщения и информации, свързани с конкурса ще се обявяват на информационното табло на Окръжен съд Ловеч в сградата на Съдебната палата етаж 3, срещу стая 304, както и на Интернет – страницата на съда – http://lovech-os.justice.bg, раздел „Конкурси”.

Допълнителна информация на телефон 068/68 98 98.