Павлин Иванов

Оказва се, че Ловеч има жив Съвет за икономическо развитие (СИР). Звучи някак логично, след като кмета и заместниците му са: учители – два броя, полицай, пощаджия. Нито един икономист. А за Съвета за икономическо развитие разбрахме от публикацията на Общината, че се е събрал за да определи „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ за 2019-та.

Похвално!

Опитах се, неуспешно, да намеря списък на членовете на СИР, защото си мисля, че ако наистина такъв Съвет съществуваше, той би трябвало да е на предна линия през последните месеци. Причината за това е очевидна – огромна част от малкия бизнес на практика не работи, претърпява щети и му е нужен хоризонт. Първо за оцеляване, а после евентуално и за развитие.

До днес някаква визия от СИР няма. От Икономическата и Бюджетната комисия на Общински съвет, също няма. За Община Ловеч дори не говорим, поради изброения по-горе състав на управителното тяло на града. В него няма нито един икономист, а и през целия предишен мандат, както и в сегашния, мерки за развитие на какъвто и било бизнес, просто няма.

Разбира се, малко ви заблудих. За бизнеса, който тепърва ще се ситуира след моста за Елпром, в ляво, се прави чисто нова улица. Такава, каквато в нито една друга, работеща и населена с фирми зона … няма. Ще разберем скоро за кого е това удобство.

Да се върнем към СИР. Тъй като друго функция, освен да определя „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ не е известна, надявам се , някой да обясни разбираемо, каква е ролята на СИР, с какви проблеми се занимава, какво е свършил, какво иска да постигне и изобщо някаква яснота за съществуването на този СИР.

Иначе, на малкия бизнес, който храни на практика огромен брой семейства от Ловеч и населените места в общината, не му са ясни толкова много неща:

  1. Защо контролните органи, в нормално време, се състезават кой повече ще стъжни живота на всеки собственик на нещо, а в криза, същите тези институции, само и само да не носят отговорност, препращат всеки конкретен въпрос към друга чиновническа структура, тя към следващата и така се получава неработещ кръговрат.
  2. Защо мерките на практика няма да достигнат до него
  3. Защо и до ден днешен, не се знае КОЙ носеше отговорност за затварянето на търговските обекти, КОЙ решаваше дали някой може или не може да работи и по какъв критерии се случи всичко това.
  4. Защо никой все още не коментира и евентуално предложи, реални стъпки за обезщетяване на обектите пострадали по време на прочутия ремонт на Пешеходната зона и в квартал Вароша
  5. Защо в Ловеч никой не иска да инвестира
  6. Защо хората продължават да бягат от иначе прекрасния, според нас си, град
  7. Защо вместо развитие в Ловеч има регрес
  8. Защо все още няма визия, програма и план за развитие. Реален. С цели, стъпки, срокове, отговорности.

Ще кажете, че е лесно да се пита зад клавиатурата. Ще ви отговоря: Всеки с отговорностите си!

Ако някой не може да се справя, чувства, че има липса на знания и умения, а след като вижда на какво прилича града след десетки години влошаване, може пък да си подаде оставката и да прави това, което вероятно може по-добре.

Истината е, че Ловеч е един малък, беден и неработещ град. Това може да се промени по всяко време. Стига да има кой и да знае как.