oic1107131На специална пресконференция на 11 юли 2013 г. ОИЦ – Ловеч обяви пред представителите на медиите старта на националната кампания „Научени уроци“, която се провежда по егидата на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Целта на инициативата е да се установят къде са критичните места при изпълнението на проекти, финансирани със средства от европейските фондове и да се предложат начини за тяхното преодоляване. Кампанията се изпълнява на територията на цялата страна от мрежата от областни информационни центрове с посланието „ Заедно ЗА бенефициентите“ и ще се реализира в три фази.

Първата фаза е провеждане на проучване сред бенефициентите на регионално ниво. За целта ОИЦ – Ловеч ще разпространи анкетна карта сред 67 получатели на безвъзмездна финансова помощ от област Ловеч. Анкетните карти са анонимни, така че всеки може да сподели своя път от идеята, през разработването, до изпълнението на проекта. Анкетата дава възможност да се очертаят трудности при намиране на информация, партньори, финансиране, при комуникация с управляващите органи и при отчитане на проекта. Особено важно е да се дадат и конкретни предложения за промяна и подобряване процеса на реализиране на проектите. Във втората фаза, след обобщаване на резултатите, Областен информационен център – Ловеч ще организира регионална кръгла маса, на която в открита дискусия бенефициенти по различни оперативни програми да коментират общи и специфични трудности и проблеми. Като резултат ще се изготви предложение за промяна на процедурите, което се базира на максимален консенсус сред бенефициенти, взели участие в дискусиите. Третата фаза е обобщаване на препоръките и предложенията, получени от всички ОИЦ на регионално ниво. Централният информационен и координационен офис (ЦИКО) представя изготвения анализ на заместник министър-председателя и министър на правосъдието. В заключение се организира среща на всички Управляващи органи и вицепремиера, на която да се дискутират предложенията от страна на бенефициентите. Като резултат се очаква Управляващите органи да поемат ангажименти по отношение промяна на процедурите. Областен информационен център – Ловеч ще информира всички бенефициенти, взели участие в кампанията, за поетите ангажименти като целта е да се следи за тяхното прилагане на практика.

Втората инициатива е национален конкурс за общо лого и послание (слоган) на еврофондовете през периода 2014-2020 г. Инициативата се организира от Централния информационен офис в дирекция „Информация и системи за управление на средствата от Европейския съюз” в Администрацията на Министерския съвет. Конкурсът е отворен за всички желаещи и не поставя никакви ограничения. Предложенията ще бъдат оценявани от комисия, състояща се от представители на оперативните програми, Съюза на българските художници, Съюза на българските журналисти и др. Оценка на предложенията ще се прави и от широката общественост чрез Фейсбук. Постъпилите предложения ще бъдат публикувани на 2-ри октомври в специално създадена галерия във Фейсбук профила на http://www.eufunds.bg/: https://www.facebook.com/pages/eufundsbg/163113773755742. Наградени ще бъдат общо четири предложения:

•          1 място – 5000 лв. и тридневно пътуване за двама до Брюксел

•          2 място – 3000 лв.

•          3 място – 1000 лв.

•          Награда на широката общественост (гласуване във Фейсбук) – 500 лв.

Журналистите от област Ловеч бяха запознати и с инициативата на Областен информационен център – Ловеч конкурс за видеоклип „Европейското лице на моя роден град“. Младежи от 13 до 19 г. могат да участват с кратки (до 3 мин.) видеоматериали до 11 септември 2013 г. Жури ще отличи най-добрите, които ще получат интересни награди, както и клипът, събрал най-много харесвания във Фейсбук.