oic1403141Завършиха двата семинара на ОИЦ – Ловеч “Новите Оперативни програми 2014-2020 в подкрепа на образованието” в градовете Ловеч и Луковит, в които взеха участие близо 100 представители на училища, детски градини, местна власт, обучителни и неправителствени организации и др.

По време на срещите бяха представени възможностите за финансиране на проекти в областта на образованието чрез Европейските фондове и по-специално чрез новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Участниците получиха информация за спецификата на проектния цикъл, логиката на проекта и участваха активно в практическите задачи. Лекторите Лъчезар Африканов, експерт от ЦРЧР, София, Йохан Лайстер от Австрия и Микас Балкевичиус от Литва заслужиха уважението на присъстващите за интересните презентации, които представиха. Присъстващите бяха запознати с примери за проекти, реализирани чрез европейските фондове в областта на формалното и неформално образование и получиха конкретни напътствия как да подготвят успешен проект, който отговаря на изискванията на донора и разрешава конкретен проблем на общността.

oic1403144В своите заключителни думи Лъчезар Африканов сподели, че е впечатлен от заинтересоваността на участниците към темата и вижда сериозен потенциал в бъдеще за подготовка и управление на проекти в областта на образованието в региона. Йохан Лайстер от Австрия постави акцент върху възможностите за партньорства в рамките на европейските програми и насърчи участниците да си поставят конкретни и измерими цели и да бъдат активни в търсенето на възможности за реализация на своите планове.

Микас Балкевичиус от Литва сподели, че ще търси възможности за бъдещи съвместни проекти между литовски и български училища, чрез които да бъдат активизирани връзките и обмена на добри практики между учениците и учителите от двете страни.

В заключение участниците в срещите споделиха, че темата на форума е навременна и актуална, защото се провежда в период на финализиране на редица стратегически документи на национално ниво, касаещи еврофинансирането в областта на образованието през следващия програмен период. Изразена бе надежда, че добрите практики, споделени по време на събитието, ще стимулират всички заинтересовани страни да вземат участие с идеи при реализацията на бъдещите Оперативни програми.