Основната цел на проведената от 01 до 30 ноември 2020 год. традиционна превантивна акция “Зима” на “Пътна полиция” бе подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия.   Акцентът на активната контролна дейност бе върху ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за тези условия автомобили. 

Инициативата се осъществи в цялата страна, в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и с подкрепата на БЧК, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и др.

Общо 21 специализирани полицейски операции са провели служителите на Сектор “Пътна полиция” и ОД МВР-Ловеч, в рамките на акция „Зима” през тази година.
Общият брой на проверените пътни превозни средства в ловешка област е 3811, като от тях: велосипеди-11, ППС с животинска тяга -29, селскостопанска техника – 14, малогабаритна техника – 2, леки автомобили – 3280, товарни автомобили – 463, мотоциклети – 11 и мотопеди – 1.
Общия брой на констатираните неизправности на ППС е 61.
34 неизправности са установени по осветителните системи и сигнализация, 2 неизправност по устройствата за измиване на предното стъкло, 8 случая на управление с разкъсани или износени гуми, 3  установени неизправности на велосипеди и 14 други.
По отношение на наказателната дейност са наложени общо 521 мерки, от които:

–          АУАН – 59;

–          глоби с фиш – 459

–          спиране от движение на ППС – 3;

Спрямо велосипедисти са взети 9 мерки, като на водачите им са съставени 2 акта и 7 глоби с фиш, към водачи на ППС с животинска тяга са приложени 12 мерки  и са им съставени 10 акта и наложени 2 глоби с фиш, а спрямо пешеходци мерките са 42 , като са им съставени 12 акта и 30 глоби с фиш.