zashtinejileshte1705131Ден на отворените врати се проведе днес в Защитеното жилище за възрастни хора с физически увреждания в Ловеч. Той се организира по повод 5-годишнината от създаването му.

Празникът бе отбелязан и с тържество, подготвено от екипа на социалната услуга. Домакини и гости зарадваха петокласничката от ОУ „Васил Левски“ Мария Василева, която изпълни няколко песни, младият акордеонист Иван Русев и двойка от клуба по акробатичен рокендрол „Роксмайл“. Празничната програма продължи с градинско парти, вкусотиите за което бяха приготвени лично от потребителите на Защитеното жилище. Техни гости бяха роднини, приятели, колеги от другите социални услуги в Ловеч.

Вратите на Защитеното жилище са отворени през целия ден за граждани, които пожелаят да разгледат перфектните условия за живот в него и да се запознаят с хората, настанени там, както и с тези, които полагат грижи за възрастните.

zashtinejileshte1705132Защитеното жилище за възрастни с физически увреждания е открито през 2008 г. по проект на община Ловеч по програма ФАР „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи“. Потребителите са изведени от Дома за възрастни хора с физически увреждания в с. Сливек с цел подобряване качеството на живот и възвръщане на загубените умения и навици. В момента е социална услуга на общината.

За петте години на  потребителите с различни потребности е осигурен пълноценен и самостоятелен начин на живот в среда, близка до семейната. Всекидневно с тях работи екип от петима специалисти – управител, социален работник, медицинска сестра, трудотерапевт и санитар.

Прилага се индивидуален подход и се обръща голямо внимание на конкретните потребности и възможности на всеки. Потребителите участват активно в социалния живот на Ловеч, посещават културни събития и се срещат с хора на тяхната възраст. Включват се и във функционалната трудотерапия, където всекидневно са ангажирани с различни занимания.

Капацитетът на Защитеното жилище е 8 потребители, в момента в него са настанени 6-има.