Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде 3 заповеди за спиране експлоатацията на обекти на територията на три области в страната.

ОДБХ Ловеч спира временно дейността на мобилна каравана поради неизправност на хладилните съоръжения и последващо съхранение на месни продукти при температури, различни от указаните от производителя.

От ОДБХ Търговище е издадена Заповед за спиране експлоатацията на обект поради лоша текуща хигиена, несъответствия в състоянието на материалната база,  непредставяне на документи за произход на получените храни.

ОДБХ Шумен спира дейността на обект поради липса на  регистрация по чл. 12 от Закона за храните, лоши хигиенни условия и наличие на храни с изтекъл срок на годност.

При проверки на територията на цялата страна са издадени 51 акта за установяване на административни нарушения и 68 предписания.

Възбранени и насочени за унищожаване са 497 кг храни от животински произход (месо и месни заготовки, месни продукти и субпродукти, птиче месо, рибни продукти, мляко и млечни продукти, деликатесни продукти, пчелен мед, сланина). Сред тях има стоки с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без идентификационна и здравна маркировка, без документи за произход;

Също така ще бъдат унищожени 60 кг и 100 грама храни от неживотински произход (супи, трайни сладкарски изделия, туршии, печена тиква, кисело зеле) без етикетировка и документи за произход.

Нарушенията са открити при засилените проверки във връзка с официалните празници (Коледа и Нова година), които Агенцията проведе по Заповед на изпълнителния директор в периода 16.12.2019 г. до 01.01.2019 г. Проверени са общо 2401 обекта на територията на страната.

По време на новогодишните празници в БАБХ не са постъпвали сигнали и не са констатирани инциденти, свързани с консумацията на храни.