Общинските съветници в Ловеч дадоха съгласие за участие на Община Ловеч в Петата процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Те приеха предложението на кмета Корнелия  Маринова с 28 гласа „За“, без гласове „Против“ и два гласа „Въздържал се“. Това стана по време на заседание на 30 април, проведено по изключение в Ловчанско читалище “Наука – 1870 г.“ при спазване на дистанция между съветниците и с противоепидемичните мерки.

Решението е в три точки:

1. Община Ловеч приема 12-те принципа за добро демократично управление на Съвета на Европа и се ангажира да продължи да ги прилага в дейността си.

2. Общински съвет – Ловеч дава съгласието си за участие на Община Ловеч в Петата процедура по присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

3. Възлага на кмета на община Ловеч да подготви и подаде необходимата документация за кандидатстване на общината по Петата процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво.

Ето подробности за процедурата и информация какво е свършила досега общината.

С писмо № И-172/22.01.2020 г. и с наш Вх. № 63-00-25/22.01.2020 г. Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България отправи покана към Община Ловеч за участие в Петата процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво, обявена от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Организацията и провеждането на Процедурата за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление се осъществява в партньорство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Призът се присъжда от Национална платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, която е акредитиран от Съвета на Европа орган.

Инициативата за присъждане на Европейския етикет е в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, която е приета от Република България и се прилага успешно в продължение на повече от 12 години.

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, което се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки на ЕС.

С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво. Приемането и прилагането на 12-те принципа за добро демократично управление от общините гарантира ефективно и ефикасно планиране и управление на местни политики и мерки в полза на гражданите, различните социални групи и бизнеса.

Принципите са:

1) Честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори;

2) Отзивчивост;

3) Ефикасност и ефективност;

4) Откритост и прозрачност;

5) Върховенство на закона;

6) Етично поведение;

7) Компетентност и капацитет;

8) Иновации и отвореност за промени;

9) Устойчивост и дългосрочна ориентация;

10) Стабилно финансово управление;

11) Човешки права, културно разнообразие и социално единство;

12) Отчетност.

Призът се връчва на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.

Право да кандидатстват за присъждане на Европейския етикет имат всички български общини, които приемат и прилагат в работата си 12-те принципа за добро демократично управление на Съвета на Европа. Европейският етикет се присъжда на всички общини, за които извършената независима проверка и верификация на техните самооценки е установила прилагането на всичките 12 принципа.

Присъждането на Европейския етикет на общините се обявява официално на церемония в рамките на национален форум на местните власти, организиран по инициатива на НСОРБ.

До момента са проведени четири процедури, на които са връчени 64 приза. С Европейски етикет за добро демократично управление досега са удостоени 29 общини – Димитровград, Добрич, Долна баня, Карлово, Кирково, Кнежа, Лясковец, Перник, Свиленград, Смолян, Столична община, Бяла Слатина, Мездра, Поморие, Русе, Свищов, Смядово, Троян, Търговище, Банско, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Петрич, Девня, Самоков и Ловеч.

За участие в петата процедура общините могат да кандидатстват за присъждане на Европейския етикет най-късно до 20 май 2020 година.

Общината, на която е присъден Европейския етикет, има право да използва за свои представителни цели названието „Присъден Европейски етикет за иновации и добро управление на Съвета на Европа за периода 2020-2022 г.“.

Новост при провеждането на Петата процедура е, че общините, на които е присъден Европейският етикет, ще могат да кандидатстват по схема за подкрепа на малки проекти с цел насърчаване на развитието и иновациите при прилагането на принципите за добро демократично управление.

След селектиране на практиките, във форума своите презентации представиха общините Габрово, Банско, Враца, Павликени, Свищов, Смядово, Раковски и Столична община. Община Ловеч сподели практиката „Електронен портал за резервации http://www.lovech.bg, https://rsv.lovech.bg“ .

С писмо с Изх. № 0401-001/02.03.2018 г. Кметът на Община Ловеч отправи Искане за заявяване на партньорско посещение до Секретариата на Комисията по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. В него се изразява заинтересоваността на общината за провеждане на партньорско посещение в рамките на проект BG05SFOP001-2.001-0005 „Инициативи за прилагане на 12-те принципа за добро управление от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа”, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г.

Ръководството на Община Ловеч заяви желанието си да постигне подобрение в дейностите на администрацията, с свързани с прилагането на 12-те принципа на добро демократично управление, в следните две области:

Принцип 3: Ефикасност и ефективност;

Принцип 9: Устойчивост и дългосрочна ориентация

На 20 – 21 ноември 2018 г. Министерство на регионалното развитие и благоустройството проведе кръгла маса на тема „Ефективно последващо сътрудничество между общините в рамките на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво“. Във форума участие взеха представители на седемте общини, изразили желание за провеждане на партньорско посещение – общините Враца, Горна Оряховица, Карлово, Кнежа, Ловеч, Мездра и Свищов, представител на НСОРБ, независими експерти, участвали в оценяването на общините, кандидатирали се за присъждане на Етикета и представители на МРРБ от Дирекция „Устройство на територията и административно-териториално устройство“.

Община Ловеч участва във форума с представяне на презентацията „Постижения и предизвикателства пред Община Ловеч при прилагане на Принцип 3: Ефикасност и ефективност и Принцип 9: Устойчивост и дългосрочна ориентация“.

На 12.06.2019 г. от 14:30 часа в Заседателната зала на Общински съвет – Ловеч се проведе партньорското посещение с участието на независими експерти и служителите от Община Ловеч. Независимите експерти представиха за обсъждане Проект на анализ на нормативната уредба и SWOT анализ на Община Ловеч по отношение на принципите „Ефикасност и ефективност” и „Устойчивост и дългосрочна ориентация”; и Проект на Доклад съдържащ изводи и препоръки във връзка с прилагането на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа и системата за последващо сътрудничество между общините, както и мерки за мониторинг на напредъка и самооценка на прилагането на принципите за добро демократично управление, в които общината желае да постигне подобрение.

Община Ловеч целенасочено организира своите дейности в изпълнение на 12-те принципа за добро демократично управление на местно ниво. Придобитият опит и идентифицирането на зоните, които се нуждаят от подобрение, показват готовността на Община Ловеч да участва в Петата процедура за присъждане на Европейския етикет за добро управление.

Участието ще даде следните възможности на общината:

  • Да се направи структурирана самооценка на качеството на предоставяните услуги в общината;
  • Да се определи още един канал за обратна връзка от гражданите за качеството на получаваните услуги;
  • Да се направи обективна и независима оценка на приложението на принципите за добро демократично управление в общината;
  • Община Ловеч да сподели опит и добри практики с други общини, включително на европейско ниво.