На 14.09.2021 г. в заседателната залата на Община Ловеч се проведе поредното заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Община Ловеч.

Д-р Росица Милчева, директор на РЗИ – Ловеч съобщи, че към момента заболеваемостта в Областта е 242/100 хиляди, което ни поставя в оранжевата зона с диагностицирани пациенти с COVID 19. За Общината средно на ден се доказват по 8 случая, което е наполовина по-малко от случаите за Областта.

Готовността за новата учебна година, както и за взетите мерките за изпълнението на инструкциите на здравното министерство в училищата в Ловеч беше водеща тема, дискутирана по време на срещата. Изследвани са с бързи тестове за COVID 19 142 учители и 28 непедагогически персонал на територията на Община Ловеч, което е около една трета от общия брой и няма нито един положителен. Над 50% от персонала са преболедували или ваксинирани, което създава до голяма степен сигурност в училищата, това съобщи г-н Еленко Начев, началник на РУО – Ловеч.

Щабът взе решение контролът по спазване на мерките да продължи и с извършване на съвместни проверки на представители на ОДБХ-Ловеч, дирекция „Устройство на територията“ и отдел „Контрол и сигурност“ към Общината за установяване на нерегламентирано поставяне на маси и съоръжения пред магазини в противоречие на Закона.

Д-р Милчева изрази тревога затова, че като цяло ваксинацията на населението „боксува“. На фона на това обаче, стартиралата информационна кампания „Ваксинирай се! Спаси живот!“ по инициатива на кмета на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, в сътрудничество с доброволческите екипи на Български Червен Кръст-Ловеч и Регионална Библиотека „Проф. Беню Цонев“- Ловеч вече дава резултат. Посетени са 5 от малки населени места в Общината и след проведените разяснителни срещи се съставят списъци при кметовете и кметските наместници с желаещи за ваксиниране. В последствие съвместен екип от Център за спешна медицинска помощ-Ловеч и Регионална здравна инспекция – Ловеч посещават желаещите за ваксиниране на място. До момента са извършени ваксинации в селата Дренов и Владиня. Предстои мобилният екип да посети с. Българене, като там до момента са 10 заявилите желание за ваксиниране.

„За нас това е верният път, да разясняваме ползите от ваксинирането сред населението, за да може хората да направят информиран избор за това как могат на предпазят себе си и близките си.“ , заяви кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и отново призова „Ваксинирай се! Спаси живот!“