Общо 30 пожара са гасили огнеборците на Ловеч в периода 23 юли – 6 август 2021 г., докладва началникът на РС ПБЗН главен инспектор Явор Абаджиев. Информацията бе изнесена по време на заседание на 6 август на Щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, който се събра в Община Ловеч под ръководството на кмета Корнелия Маринова.

Пожарите са се случили в населени места и землища на общината, като в град Ловеч са 5 на брой. Другите огнища са възникнали в Умаревци и Горан (по 3 бр.), в Баховица, Скобелево и Пресяка и Славяни (по 2 бр.) и един брой в Дойренци, Дъбрава, Смочан ,Александрово и др. Горели са сухи треви, храсти и стърнища.

От 1 юли т. г. е разпоредено при пожари в земеделски земи службите да се вземат GPS координатите на терените и да се пращат в министерството на земеделието. Това се прави с оглед дисциплиниране на земеделските производители за опазване на почвите.

Членовете на щаба докладваха за състоянието на техниката, както и за наличието на техническите средства за потушаване на пожари. Проблеми там няма.

Обстановката е сравнително спокойна на фона на големите пожари в други части на страната, но гражданите трябва да бъдат достатъчно отговорни при използване на селскостопанска техника и предписаните мерки.

Щабът взе решение Община Ловеч да изготви декларации, с които чрез кметовете и кметските наместници да бъдат инструктирани всички собственици на земеделски земи и земеделска техника, пастири, събирачи на билки и на горски плодове. Така те ще бъдат директно информирани какви мерки трябва да спазват.

Участниците в заседанието изразиха становище, че има много добро взаимодействие между институциите и си пожелаха така да е и занапред.