Да се спазва стриктно заповед № 677/ 25.11.2020 г. на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, където са разписани временните противоепидемични мерки до 21.12.2020 г. Към това ще се придържа Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч, стана ясно от съвещание на 30 ноември. Това становище е в отговор на заявени искания от някои сфери да се направят частични облекчения, се казва в съобщение на Община Ловеч до медиите.

Заседанието бе водено от кмета Корнелия Маринова, участваха зам.-кметовете Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев, както и представители на отговорните институции. За пореден път кметът на Ловеч се обърна към родителите, които да предотвратят събирането на децата в големи групи. „След като е въведено дистанционно електронно обучение, това означава, че именно контактите между учениците са опасни. Отговорността сега пада най-вече върху семействата, трябва да се ограничат контактите по улици и градинки“, подчерта кметът Корнелия Маринова.

Към момента за областта активните случаи с COVID 19 са 597, а в ловешка община са 248, хоспитализирани са 38 от тях, а 210 са на домашно лечение. От началото на пандемията до момента починалите за общината са 31, а за областта – 64. Излекуваните за общината са 312. Според 14-дневната заболеваемост община Ловеч е 430.8 на 100 000 души.

Д-р Анета Винева, директор на РЗИ, каза, че ефект от въведения локдаун може да се очаква най-рано след две седмици, още повече, че пикът в нашата област е по-късно от други места.

В МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ към момента има доказани 76 случая в инфекция и белодробно отделение. Към тази сутрин има 43 легла с 27 положителни теста и още 11 – общо 38 в двете отделения (инфекция и белодробно) има 38 случая. Сред тях са петима пациенти са с хепатит, 18 души са с отрицателен тест, 20 души чакат тестовете да се върнат.

„Болницата има в момента 27 кислородни апарати, каза директорът д-р Румяна Нановска. Тази седмица чакат фирма, която ще оборудва три стаи с по три поста с кислород. Има и три подвижни кислородни концентратори.“

Община Ловеч продължава своите всекидневни проверки със служители на отдел „Контрол и сигурност“. Само на 23 ноември са проверени три стоянки за таксита и 23 търговски обекта, като всички са спазвали въведените мерки. Проверките продължават.