proteststomatologiq7101421След това ще се разглеждат мораториумът върху продажбата на сградата и исканията за нови наемни договори

Публичното обсъждане за бъдещето на стоматологията ще се проведе на 15 януари идната година. Това реши вчера общинският съвет по предложение на председателя на постоянната комисия по бюджет и финанси Ирина Митева, допълнено от председателя на общинския съвет Тихол Тихолов. Такива бяха и решенията на постоянните комисии, разгледали преди това материалите, касаещи бъдещето на стоматологията.

На публичното обсъждане ще бъде дискутирано да се продава или да се отдава под наем сградата на бившата стоматология, ако се отдава под наем, като цяло или на обособени части да стане това, да се предоставят ли помещенията без публичен търг или публично оповестен конкурс на работещите в тях лекари по дентална медицина и зъботехници, или пък помещенията да се отдадат чрез провеждане на търг или конкурс.

Поканата за разисквания в зала ще бъде оповестена в местните печатни и електронни медии и интернет един месец преди датата на обсъждането, провеждането му ще бъде осигурено от кмета на общината съвместно с председателя на общинския съвет. На следващото заседание на общинския съвет – след приключване на обсъждането – кметът трябва да внесе предложение за решение по исканията на наемателите на стоматологията за нови наемни договори.

Заявления за сключване на нови 10-годишни договори за наем без търг или конкурс стоматолози и зъботехници внесоха още в края на миналия месец. По-късно те депозираха и подписка за гражданска инициатива с предложение общинският съвет да забрани за срок от пет години продажбата на бившата стоматологична поликлиника. На сесията вчера общинският съвет реши да се отложи разглеждането на подписката за гражданска инициатива за първото заседание на общинския съвет след публичното обсъждане на 15 януари. Това бе прието с гласовете на 15 общински съветници от общо 27 участвали във вота, 6 бяха „против“, други 6 се въздържаха.

Преди това общинският съветник д-р Георги Митев предложи общинският съвет да забрани продажбата за срок от пет години на недвижимия нежилищен имот – бивша стоматологична поликлиника, но това бе отхвърлено – от общо 26 гласували „за“ бяха 12 съветници, 6 „против“, 8 „въздържали се“.

За провеждането на публичното обсъждане с неговия предмет, форма, дата, място и процедурни правила се обявиха с вота си 24-има общински съветници от 27 гласували. Двама бяха „против“, един се въздържа.

Първоначалното предложение за обществено обсъждане направи кметът Минчо Казанджиев, за да могат пряко заинтересованите лица и гражданите да дадат становища и предложения по този въпрос от значим обществен интерес.