obs203131От пресцентъра на местният парламент съобщават, че Общинският съвет на заседанието си вчера реши да бъдат предприети действия по обжалване на решение от 22 март т. г. на Административен съд – Ловеч, по административно дело № 4/2013 г. С него по оспорване на областния управител е отменено като незаконосъобразно решение № 265 на общинския съвет от 2012 г., касаещо приемането на размера на такса битови отпадъци за 2013 г. Общинският съвет възложи още на председателя на общинския съвет да упълномощи юристи да внесат в законоустановения срок касационна жалба до Върховния административен съд (ВАС) и да осъществят процесуално представителство пред съдебната инстанция.

Да се предприемат необходимите действия за обжалване на решението на Административния съд в Ловеч пред ВАС предлага и кметът на общината в писмо до председателя на общинския съвет.

До това решение на общинския съвет се стигна, след като председателят Корнелия Маринова огласи решението на Административния съд, а общинският съветник Милко Недялков предложи като нова точка в дневния ред на днешното заседание да се впише възлагане на обжалване. Предложението за обжалване бе прието с гласовете на 26 общински съветници от общо гласували 26.

4 коментара

  1. Де Варна,де Ловеч.

  2. Текстовете от цитирания по горе раздел Раздел II, Дневен ред на заседанията от Правилника имат задължителен характер за общинските съветници в работата им в заседанията на общинския съвет и те трябва задължително да разглеждат, само въпроси включени в дневния ред, съгласно Чл. 79. ал.1.

    Проекта за дневен ред на XXV –то заседание на Общински съвет – Ловеч, на 26.03. 2013 год. от 10,00 ч. е изготвен от Председателя на ОбС и съгласуван с председателския съвет, съгласно изискванията на Чл. 79. ал.2.

    На 26-ти март Председателя на Общинския съвет в началото на заседанието уведоми общинските съветници, че в ОбС е постъпило писмо от Кмет на Община Ловеч до Председателя на Общинския съвет в което кмета е написал, цитирам :

    „Считам, че постановеното Решение на 22.03.2013 г. по Адм. д. № 4/2013 по описа на Административен съд-Ловеч е неправилно и необосновано и предлагам да предприемете необходимите действия във връзка с обжалването му пред Административен съд.”

    Въпросното писмо има характера само на уведомяване и не следва да бъде включено в дневния ред на заседанието.

    Това писмо в никой случай не може да се приеме, като мотивирано писмено предложение от кмета на общината относно промяна в дневния ред,тъй като това може да стане не по-късно от 24 часа преди заседанието- това е на 25ти, а не да е от 26ти март.

    Съгласно Правилника, никой общински съветник няма право да предложи нова точка в дневния ред на заседанието .

    Председателя на общински съвет няма право да подложи на гласуване такова предложение, а общинските съветници нямат право да гласуват и приемат в дневния ред на заседанието нова точка предложена от общински съветник.

    Включването на тази точка в дневния ред на заседанието е незаконосъобразно.

    С приемането на това решение Общинският съвет е допуснал нарушение на процесуалните правила, като не е спазил разпоредбата на чл. 79 на собствения си правилник, които те сами са си приели да работят.

    Когато общинските съветници изменят правилника и в него разпишат, че в деня на заседанието общинските съветници имат право да предлагат и да бъдат включени нови точки в дневния ред на заседанието, то чак тогава едно, такова решение би било законосъобразно,

    Това е поредното незаконосъобразно решение на Общински съвет, което ще обжалвам по съответния законов ред.

  3. ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗА МАНДАТА 2011-2015 ГОДИНА

    Раздел II
    Дневен ред на заседанията

    Чл. 79. (1) На заседанията на общинския съвет се разглеждат само въпроси, включени в дневния ред.

    (2) Проект за дневен ред се изготвя от председателя, съгласувано с председателския съвет.

    (3) Председателят на общинския съвет в началото на всяко заседание уведомява общинските съветници ако има новопостъпило предложение за включване в дневния ред.

    (4) От дневния ред може да отпадне с решение на общинския съвет предложение за разпореждане с недвижими имоти – общинска собственост в кметството или населеното място, което не е административен център на кметство, относно което няма предварително депозирано писмено становище по чл. 45, ал. 1, т. 4 от този правилник на съответния кметски или обществен съвет.

    (5) Писмени предложения за включване на нови въпроси в дневния ред се правят до председателя на общинския съвет в 7-дневен срок преди датата на поредното заседание.

    (6) При особено важни случаи кметът на общината може да внесе най-много едно мотивирано писмено предложение относно промяна в дневния ред, но не по-късно от 24 часа преди заседанието. Това предложение се гласува в началото на заседанието, без да се обсъжда. Не се допускат устни предложения за промяна в дневния ред.

    (7) При писмено искане на най-малко 1/5 от общия брой общински съветници за разглеждане на обществено значим въпрос, председателят на общински съвет насрочва разисквания за не по-късно от следващото заседание.

    (8) При определяне на дневния ред за всяко заседание на общинския съвет председателят на съвета може да включи отделна точка “изказвания, питания, становища и предложения на граждани” и определя време за тази точка не повече от 20 минути за едно заседание.

    (9) Проектът за дневен ред се подлага на гласуване. При приемането на дневния ред се уточнява по кои точки ще се докладва устно.
    (
    10) В края на всяко заседание председателят обявява датата на следващото заседание и проекта за дневен ред.

    Чл. 80. Докладчици по въпроси от дневния ред могат да бъдат:
    1. председателят на общинския съвет, председателите на постоянни и временни комисии и общинските съветници;
    2. кметът и заместник-кметове на общината;
    3. други лица, след решение на общинския съвет;
    4. органи, избрани от общински съвет.

Comments are closed.