obs1209131Залагат се и средства за снегопочистване в селата

Общинският съвет на последното си заседание одобри план-сметката за разходите през 2014 г., необходими за предоставяне на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на депа за отпадъци и чистота на обществените площи в 34-ите населени места в община Ловеч и град Ловеч. Предложението бе на кмета на общината Минчо Казанджиев.

     Общият размер на разходите бе завишен с 42 000 лв по предложение на общинския съветник Валентина Янкова, които ще бъдат предоставени на населените места за снегопочистване на улична настилка и обществени площи – по 2000 лв на кметствата и по 1000 лв на кметските наместничества. Така одобреният размер на разходите възлиза на 3 259 781 лв.

     В план-сметката не се предвиждат средства за осигуряване на съдове и транспортна техника за съхраняване и транспортиране на битови отпадъци в града и селата. 1 073 585 лв са за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци – 908 585 лв за предоставяне на концесия за града и 165 000 лв за организирано събиране и извозване в селата. 1 156 302 лв се залагат за дейностите, свързани с проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депа за отпадъци – 895 882 лв за Ловеч и 260 420 лв за 34-ите населени места. От средствата за града 55 000 лв са за проучване и проектиране на Регионална система за управление на отпадъците, 478 529 лвса за отчисления по чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (предвидени 13 672 тона при размер на отчисленията 35 лв/тон съгласно постановление на Министерския съвет от 2010 г.), 24 063 лв са за отчисления по чл. 60, ал. 2 от Закона за управление на отпадъците (1,75 лв/тон), 318 290 лв са за поддръжка и експлоатация на Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин (за предвидените 13 672 тона битови отпадъци при единична цена 23,28 лв/тон), 20 000 лв са за закриване на нерегламентирани сметища на територията на града. От средствата за селата 15 000 лв са за проучване и проектиране на Регионална система за управление на отпадъците, 137 273 лв са за отчисления по чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците (предвидени 3921 тона) и 6901 лв за отчисления по чл. 60, ал. 2 на Закона за управление на отпадъците. 91 282 лв са за поддръжка на Регионалното депо за неопасни отпадъци и 10 000 лв за закриване на нерегламентирани сметища на територията на 34-ите населени места.

     Количествата на отпадъците за 2014 г. са изчислени съгласно данните от кантарните бележки за депонираните отпадъци за периода септември 2011 г. – септември 2013 г., намалени с 15 на сто.

     Средствата за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и другите територии, предназначени за обществено ползване, са в размер на 1 029 894 лв, като услугата вече ще се предлага и в селата. От тях 757 536 лв са за почистване (метене) на улични платна, тротоари и обществени площи, 30 000 лв за миене на улична настилка и обществени площи и 200 358 лв за снегопочистване на улична настилка и обществени площи в града. Ценообразуването на дейностите е съгласно количествата и единичните цени за всяка дейност по договора за поддържане на улична мрежа и обществени площи за 2013/2014 г. от януари т. г. Към тези средства се прибавят и 42-те хиляди лева, гласувани вчера, за снегопочистване на улична настилка и обществени площи в населените места.

     Границите на районите, в които община Ловеч е организирала дейности по почистване, видът на предлаганите услуги и честотата на извършването им се определят със заповед на кмета на общината. Те бяха приети от общинския съвет за информация, като бяха предложени корекции в частта „Чистота на териториите за обществено ползване“ предвид промените в план-сметката, касаещи селата.

     Същевременно общинският съвет прие възможностите и подхода за създаване на нова методика за определяне размера на такса битови отпадъци на територията на община Ловеч. Той е извършен на основание решение на общинския съвет от октомври 2012 г., като се търси възможност таксата битови отпадъци да се определя на база количество генерирани отпадъци, а не както досега на база стойност на недвижимата собственост.

     Тук новото е, че се подготвя база данни, която да е факт към септември 2014 г. и да дава информация за броя на живеещите в жилищна недвижима собственост, защото, както посочи зам.-кметът на община Ловеч Младен Младенов, количеството отпадъци зависи и от броя на живеещите в имота. В момента е невъзможно да се измери технологично и финансово генерираният отпадък от всяко домакинство, затова търсим методика за по-голяма справедливост от сега съществуващата, коментира още на сесията той. Младенов заяви и че подготвяната възможност за определяне на такса битови отпадъци не е най-справедливата, но в значителна степен е по-справедлива от досегашната практика.

     На база данните от предходната година за постъпилия битов отпадък в депото се определя общото количество битови отпадъци, генерирани от физическите и юридическите лица на територията на община Ловеч. Данните за отпадъка на юридическите лица се изчисляват на база декларираните от тях брой и вид съдове и честота на извозването им, а разликата е генерираният отпадък от физическите лица. Нормата на натрупване на твърди битови отпадъци в килограми на жител на година се определя, като се раздели количеството на генерирания отпадък от физически лица на броя на населението по настоящ адрес – съответно за града и за селата.

     Разходите за третиране на един тон (кг) отпадък включва разходи за сметосъбиране и сметоизвозване, включително доставка и ремонт на контейнери, разходи за депониране и отчисления по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците.

     Отчитайки стойността на всеки един от договорите, сключени от община Ловеч с фирмите, отговорни за сметосъбиране и сметоизвозване и депониране на отпадъците, се изчислява стойността за третиране на един тон (кг) отпадък съответно в града и в селата.

     На база на тези посочени данни се изчислява размерът на таксата за битови отпадъци в лева за жител на година в града и в селата.

     Всеки собственик, притежаващ жилищна недвижима собственост, трябва да декларира в общинската администрация – в дирекция „Местни приходи“, броя на живеещите в имота по настоящ адрес. При недеклариране на тези данни ще се ползва информация за съответните имоти от регистъра за населението.

     Така общината ще има възможност да определи коректно нормата на натрупване на твърди битови отпадъци и стойността на третиране на единица отпадък.

     Този начин за определяне на такса битови отпадъци обхваща само разходите за осигуряване на съдове за съхранение на битови отпадъци, събиране и транспортиране на отпадъци и проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване, мониторинг и отчисления по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. Таксата за почистване на улични платна, площадите, алеите, парковете и другите територии от населените места в общината ще се определя както досега пропорционално върху основа, определена от общинския съвет.

     Възможностите и подходът за създаване на нова методика за определяне размера на такса битови отпадъци бяха приети с гласовете на 17 от общо 26 гласували общински съветници, 9 бяха „въздържали се“.

     План-сметката бе одобрена с 19 гласа „за“, двама „против“ и 6 „въздържали се“ от общо участвали във вота 27 съветници.