obs1209131Общинският съвет на сесията си вчера даде съгласие за участие на община Ловеч в Третата процедура за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Същевременно декларира, че общината приема 12-те правила за добро демократично управление на Съвета на Европа и се ангажира да ги прилага в дейността си. Общинският съвет възложи на кмета да подготви и подаде необходимата документация за участие в процедурата.

Принципите на добро демократично управление са честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Етикетът за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа се присъжда за прилагани политики, дейности и мерки, които са резултат от работата както на общинския съвет, така и на кмета и на общинската администрация. Етикетът не се връчва само за дейността на кмета или само за дейността на съвета – той е за общината и за стремежа на ръководството й да отговаря на очакванията и нуждите на гражданите. Чрез него се гарантира, че управлението в дадена община отговаря на определени европейски изисквания за качество на предоставяните административни услуги.

Крайният срок за кандидатстване в Третата процедура е 31 юли т. г., церемонията по връчването на Етикета ще се проведе в края на април 2015 г. Първите две процедури са проведени през 2011 г. и 2013 г., като България е първата държава – член на Съвета на Европа, която получи акредитация да присъжда на свои общини Етикета. През 2011 г. го получиха 13 общини, а през 2013 г. – 16.