Болният въпрос е ниското ниво на ваксинация срещу коронавируса на територията на Община Ловеч. Това бе изтъкнато на  заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, проведено на  5 октомври следобед под председателството на кмета Корнелия Маринова, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

За седмица са ваксинирани 699 граждани, което е два пъти по-малко от предишния темп, каза директорът на РЗИ на д-р Росица Милчева. Отбелязани са първите осем случая на ваксинация след втора игла. Щабът отправи призив за повече инициативност на гражданите,  има много възможности за ваксинация. Като основна причина за ниската активност беше изтъкнато, че дълго време чрез някои национални медии се даваше разнопосочна информация за ваксинацията.

През изминалата седмица  заболеваемостта е леко спаднала на 289 на 100 000 души. Заетите легла в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч към неделя са 38, като две от тях са в реанимацията. Свободните са общо 17 легла.

Заболелите от КОВИД 19 към вчера са 30 случая, от тях пет са в Ловеч, 11 в Тетевен, пет в Троян, три в Луковит и др.

Карантинираните паралелки в училищата от областта са осем, в Ловеч са три, като на двете срокът изтича утре. Само един учител е с положителен тест. 85 деца се обучават дистанционно, съобщи началникът на РУО Еленко Начев. Затегнат е достъпът на външни лица в училищните сгради.