Общинските съветници одобриха окончателен проект на Общ устройствен план (ОУП) на Община Ловеч. Решението бе прието на 27 август с 25 гласа „За“, без гласове „Против“ и един глас „Въздържал се“.

В ОУП на Община Ловеч са включени съответните графични и текстови материали, описани са и всички недвижими културни ценности на територията на община Ловеч. Сред графичните материали е и „ОУП – окончателен проект в М 1:2500“.

Решението на Общински съвет – Ловеч ще се изпрати за обнародване в “Държавен вестник”, ако не е върнато за ново обсъждане или не е оспорено пред съответния административен съд при условията и по реда на чл. 45 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

През 2016 година с Решение № 141/28.04.2016 г. на Общински съвет, гр. Ловеч, е допуснато изработване на проект за ОУП и е одобрено техническо задание по чл.125 от ЗУТ. Сключен е договор № РД-582/10.07.2017 г. между Община Ловеч и „Национален център за териториално развитие” ЕАД, гр. София.

С ОУП се решават следните стратегически, концептуални и технически задачи:

•      Обвързване развитието на Общината с факторите от регионално, национално и над национално ниво;

•      Оптимизиране на функционалната структура на Общината спрямо съвременните социално-икономически и демографски процеси;

•      Оптимизиране на начините и режимите на земеползване в градската и крайградската територия;

•      Оптимизиране на пространственото и функционално развитие на различните подсистеми на общинския организъм и взаимодействието между тях;

•      Планиране на структурни и функционални преобразувания, които да направят общинския организъм адекватен на съвременните социално-икономически, културни и технологични промени и процеси;

•      Изявяване на пространствените потенциали и екологичните рамки за устойчиво развитие на общината;

•      Създаване на предпоставки и условия за ефективно управление на градското развитие;

•      Осигуряване възможно най-добър баланс между частните и обществените интереси, при равнопоставяне на различните видове собственост.