Със свои заповеди от 09.01. 2024г. и 12.01.2024г. областният управител Виктор Стойчев върна решения на общинските съвети в Угърчин и Ябланица.

И в двата града бяха свикани сесии на общинските съвети, на които отново бяха разгледани решенията . Общински съвет – гр. Угърчин се съобрази изцяло с мотивите на областния управител и отхвърли своето решение като незаконосъобразно, тъй като законовият текст дава  възможност ОС да определя числеността и поименния състав на звеното по предложение на председателя си, но не и да определя конкретното възнаграждение на служителите в него. На практика ОС е иззел изричните правомощия и компетентност на кмета на общината .

От своя страна обаче общински съвет – гр. Ябланица проведе заседание , на което не взе решение за потвърждаване , изменение или отмяна на върнатите текстове. По тази причина пред областният управител има само една възможност, а именно да обжалва пред Административен съд- Ловеч, въпросното решение на Общински съвет- гр. Ябланица, касаещо щатното разписание и броя на заместник – кметовете .

Областният управител Виктор Стойчев заяви , че :“такава жалба ще бъде депозирана   до края на тази седмица.“