Проектът на Община Ловеч е един от 16-те проекта за екомобилност, които бяха подадени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) чрез МРРБ. Общата им стойност е 107 млн. лв., съобщи БТА.

Общините и техните партньори кандидатстват за осигуряване на екологични превозни средства за градски и междуселищен превоз на пътници и подобряване на инфраструктурата. Община Ловеч е партньор с Община Троян. Техният проект е на стойност 4 681 816,34 лв.,  от които 10% съфинансиране.

Припомняме, че кметовете на двата града подписаха на 28 август 2023 г. партньорско споразумение за устойчива екологосъобразна градска мобилност и свързаност на територията. Целта е да се подкрепи устойчивата градска мобилност чрез мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи; да се създаде обществен транспорт с по-малко потребление на енергия, което ще доведе до спестяване на публичен ресурс; да се реализира ефективна свързаност между населените места. Предвижда се доставка на нови превозни средства – автобуси за обществения транспорт с нулеви и по изключение с ниски емисии, насърчаването на чисти и енергийно-ефективни пътни превозни средства – електрически автобуси, както и осигуряване на зарядни станции за превозните средства.

Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез процедурата „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост.

Крайният срок за кандидатстване изтече на 2 октомври 2023 г. Предстои оценка на подадените предложения.