Във връзка с Мярка 7.5. „Инвестиции за публично ползване в инфраструктурата за отдих, туристическа инфраструктура“, по която Община Троян може да кандидатства пред местната инициативна група, администрацията отправи допитване до троянци и гости на града – каква нова туристическа атракция биха искали да има в Троян. Запитването е отправено в социалната мрежа Фейсбук, а предложения може да се изпращат и на електронната поща на администрацията postbox@troyan.bg.

Прилагането на мярката цели постигане на балансирано и устойчиво развитие на територията на местната инициативна група (общините Троян, Априлци, Угърчин); обвързване на развитието на туризма с националните и европейски културни и исторически маршрути и с развитие на туристически зони.

Дейностите, които са допустими за реализиране по проекта, включват: изграждане, реконструкция, ремонт, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на туристически информационни центрове; за посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство или за центрове за изкуство и занаяти с туристическа цел. Дейности, свързани с изграждане, реконструкция, ремонт и закупуване на съоръжения за туристически атракции, които са свързани с местното природно, културно и/или историческо наследство и предоставящи услуги с познавателна или образователна цел или за туристическа инфраструктура (информационни табели и пътепоказатели за туристически места и маршрути, съоръжения за безопасност, велоалеи и туристически пътеки).

Целта на допитването е събиране на идеи за нови туристически атракции, които жителите и гостите на града биха ползвали. Екипът на администрацията ще разгледа всички предложения, като при възможност (отговаряне на условия, допустимост на разхода и пр.) може да бъдат взети предвид.