В последните години взаимодействието между Община Троян и АПИ става все по резултатно. В последните години след настойчиво искане от страна на местната власт, Агенция пътна инфраструктура в партньорство с Община Троян реализира на територията на общината няколко значими инфраструктурни проекта – северния и южния входове на града, моста при „Лукойл“, основната част от трасето на път III-402 (Лесидрен-Дълбок Дол). В среща на УС на НСОРБ и Министъра на регионалното развитие кметът на Община Троян обоснова необходимостта през 2022 г. да бъдат планирани 300 млн. лв. за общински пътища. В свое предложение до Областния управител, а чрез него до МРРБ и АПИ Община Троян обоснова необходимостта от реконструкция на следните пътища:

Цялостна реконструкция на участък от ул. „Стара Планина“ в с. Орешак в участъка от Кантона до Троянския манастир.

Община Троян има изготвен техническият проект за улицата, която обслужва трафика към най-посещавания от гостите на общината обект – Троянския манастир „Успение Богородично“. Издадено е строително разрешение.Техническият проект е разработен в обхвата от ОТ 2 до ОТ 1264 на ул. „Стара Планина” по регулационния план на с. Орешак с дължина 3 806 метра. По цялата дължина има 22 броя кръстовища. В зоната на кръстовищата са предвидени рампи за хора с увреждания. В границите на обхвата на улицата е изработен и проект за улично осветление и велоалея. Инвестицията осигурява и транспортна свързаност на с. Черни Осъм, намиращо се непосредствено след село Орешак, с общинския център град Троян. Път LOV 1140 осъществява директна транспортна свързаност с Републикански път III-357, чрез което се осигурява и директна транспортна свързаност на Орешак и Черни Осъм с по-висок клас път от републиканската пътна мрежа.

В началото на месец април общинското дружество ВиК „Стенето“ ЕООД планира да продължи с реконструкцията на водопровода по улицата, като ремонтира участък с дължина 560 м.

Реконструкция на част от Републикански път ІІ-35.

Проблемният участък попада в чертите на гр. Троян и е с дължина около 400 м. Представлява част от ул. „Генерал Карцов“, от моста при река Дъскотина до моста при „Витекс“. Пътят е с множество локални пропадания и деформации на настилката. Необходимо е да се реконструира, като се обърне внимание на пътната основа на компрометираните участъци.

Осигуряване на възможност за целогодишно преминаване през Троянския проход.

Път II-35 (Плевен-Ловеч-Троян-Кърнаре) е основен транспортен коридор за бизнеса и населението от Централна Северна и Централна Южна България. Проходът осигурява пряка връзка между областите Плевен, Ловеч, Пловдив и Стара Загора.

Троянският проход е най-високият старопланински проход. Той е непроходим през зимните месеци. Средната продължителност на снежната покривка е 168 дни, от които средно 78 дни покривката е устойчива. В зимния период, поради наличието на няколко участъка със снегонавяване, се налага многократно проходът да бъде затварян до подобряване на метеорологичните условия. При затваряне на Троянския проход бизнесът и гражданите заобикалят Централна Стара Планина, което увеличава значително преминаваното разстояние, а заедно с това и влаганите за транспорт средства и време за пътуване. Затварянето на прохода през зимния период нанася сериозни щети върху развитието на туризма. Въпреки наличието на атрактивни зимни курорти, те не са в състояние да разгърнат целия си потенциал. Съществуват различни варианти за преодоляване на посочените проблеми – целогодишно почистване от снегонавявания с високопроходима техника, изграждане на пътен тунел Троян-Кърнаре, изграждане на железопътен тунел Троян-Кърнаре или изграждане на снегозащитни съоръжения.

АПИ залага общо 39 мл. лв. за проучване, проектиране и изпълнение на защитни съоръжения срещу снегонавявания в проблемните участъци. Предвижда се обектът да бъде изпълнен в рамките на 2022 и 2023 година. През 2022 г. се планира да бъде проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране, да се издаде строително разрешение за обекта и да се проведе обществена поръчка за избор на изпълнител.

Предвидените средства за 2022 г. са 19 млн. лв. , които ще бъдат вложени при нормално развитие на законовите процедури за подбор на изпълнители. Реконструкция на пътния участък се предвижда след приключване на изграждането на защитните съоръжения през 2023 г.

Реконструкция на Републикански път ІІІ-402 на територията на Община Троян.

Пътят обслужва четири населени места и пресича общината от изток на запад, като осъществява връзката с главен път І-4 София – Варна. През 2020 и 2021 г. беше реконструирана голяма част от трасето на пътя. Остава да се довършат полагането на износващият пласт в участъка между с. Старо село и с. Борима и да се ремонтира участъкът от с. Борима до връзката с републикански път II -35.

Реконструкция на част от Републикански път ІІІ-357, свързващ гр. Троян и с. Велчево.

В годините назад са реализирани ремонти в различни участъци, като най-лошо остава състоянието в участък с дължина 1500 м., от моста при пожарната до новия мост при бензиностанция „Лукойл“. Пътят е с множество локални пропадания и деформации на настилката. Необходимо е да се реконструира, като се обърне внимание на пътната основа на компрометираните участъци.