Община Троян предприема поредна стъпка към разширяване на възможностите за екологично третиране на своите отпадъци, като въвежда система за разделно събиране на зелени отпадъци на територията на града. От 6 август (петък) ще започне поетапно разполагане на предвидените за целта контейнери в Троян, като те ще бъдат на разположение на гражданите до 30 ноември.
Контейнерите са закупени със средства от финансирания по ОП „Околна среда“ 2014 – 2020 г. Проект БГ16М1ОР002-2.002-0005-С01. „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура (Инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци) за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Троян, включващ общините Троян и Априлци“.

В тях могат да бъдат поставяни всички видове градински (зелени) отпадъци – цветя, трева, свежи и изсъхнали листа, части от храсти и клони. Разделно събраните отпадъци от домакинствата, зелените площи към обществени и търговски обекти, производствените, стопански и административни сгради и т.н. ще се извозват до компостиращата инсталация край Троян.
Обръщаме специално внимание на гражданите, че в съдовете за растителни отпадъци категорично не трябва да се изхвърлят: полиетиленови торби, пелени, санитарни продукти, торбички за прахосмукачки, угарки от цигари и пепел, сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кожа, кости, битова смет, както и рециклируеми отпадъци от хартия и картон, пластмаса, метали и стъкло, опасни отпадъци от домакинствата, лекарства, опасни химикали, бои и лакове, излязло от употреба електронно и електрическо оборудване, излезли от употреба гуми.
Чрез планираното разделно събиране на зелени отпадъци, Община Троян се стреми да осмисли ефективното им използване като ресурс, допринасящ за:
 производство на компост (органична тор), който използван в почвата увеличава нейните хранителни вещества и се намалява необходимостта от използване на изкуствени торове и пестициди;
 намаляване количеството битови отпадъци, постъпващи за депониране;
 намаляване на парникови газове, генерирани при обезвреждането на отпадъците.
Община Троян призовава гражданите да се възползват от предоставената им възможност за правилно управление на различните потоци отпадъци и се надява, че подобно на много други еко-инициативи, настоящата също ще намери широк отклик сред троянци