На 22 септември в историческата местност „Костина“, курорта Рибарица, бе отбелязана 109-та годишнина от Независимостта на България и 174 години от рождението на революционера Георги Бенковски.

На тържествената програма присъстваха зам.-кметът на Община Тетевен – Тони Стоев, председателят на Общински съвет – Тетевен – Мария Стойчева, кметът на Рибарица – Пенка Ганева, представители на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ от Тетевен и други градове в страната, Национално дружество “Традиция” – Тетевен, жители и гости на курорта Рибарица и др.

Мероприятието започна с посрещане на съюзните знамена, след което приветствия към присъстващите отправиха г-жа Ганева /кмет на Рибарица/ и г-жа Стойчева /председател на ОбС – Тетевен/. Програмата продължи с рецитал подготвен от учениците на ОУ “Георги Бенковски”, с. Рибарица, едноминутно мълчание в знак на почит и уважение пред живота и делото на Георги Бенковски и полагане на венци и цветя пред неговия паметник.

Организатори на мероприятието са Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – Тетевен и кметство Рибарица, с подкрепата на Община Тетевен.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава, начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен е за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

На 21.09.2017г. се навършиха  и 174 г. от рождението на апостола на българските национални борби и на Априлското въстание Георги Бенковски. Водачът на Хвърковатата чета е роден в Копривщица с името Гаврил Груев Хлътев. Приемайки името Георги Бенковски, слага началото на революционната си дейност, посветена на свободата на България. Георги Бенковски оставя светла диря в национално-освободителните борби на България и името му се нарежда до най-великите българи в българската история.

 

Честит празник!