kashtalevski1807121Община Ловеч ще стартира процедура за придобиване собственост върху къщата Христо Цонев – Латинеца, съратник на Васил Левски, която се оказа без акт за собственост. Наша проверка показа, че тя не е държавна собственост, тъй като няма акт за държавна собственост. Далечните родственици на революционера нямат претенции, говорено е с тях. Сградата до 1986 г. е ползвана от музея, после е изоставена.

Къщата  Христо Цонев – Латинеца се намира на ул. „Мадара“ № 14. Тя фигурира в общинските скици от 1965 и 1986 година. През 1965 г. там е имало само две къщи, а през 1986 г. се появяват три къщи, като двете са на № 12.

Това е информация за имотите според  разписните книги. Къщата на Латинеца дълго време е била музей, но без  документи за собственост. Постройката  е сравнително запазена, има си катинар, плочите си стоят.

Христо Цонев – Латинеца е имал двама сина, той преписва къщата си на единия от тях, който е бил църковен служител и не е ползвал къщата. Другият син е лишен от наследство. Липсва нотариален акт от 1936 г. Синът, който е лишен от наследство, има наследници, а този, който притежавал къщата – няма. Към днешна дата никой не претендира за собственост и общината може да се разполага с нея.

Проблемът беше повдигнат от общинския съветник Иво Райнов. Предстои да се състави комисия със заповед на кмета  и да се реши въпроса. Това ще е проява на загриженост към историческото наследство и към паметта към нашите възрожденци.