Тревога буди тенденцията на постоянен ръст на заболеваемостта от COVID-19 в Община Ловеч. Ако на 17 март от 54 заразени в областта 26 са в Община Ловеч (48%), то данните за 20 март са съответно 84/51 (61%), на 21 март 41/27 (66%), а на 22 март 12/8 (67%).

Това съобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч, което се проведе на 22 март.

В този смисъл напълно одобряваме въведените мерки от днес в цялата страна, те са изключително обосновани и необходими, каза още Корнелия Маринова. В тази посока Общината издаде заповед до всички кметове и кметски наместници да контролират дали се спазва заповедта на министъра на здравеопазването за 10-дневната карантина от 22 до 31 март в населените места.

  • Както вече съобщихме, детската кухня в Ловеч преустановява временно дейността си от 22 до 31 март 2021 година.
  • Със заповеди се определя дистанционен режим на работа на други три общински служби. За времето от 22.03.2021 г. до 31.03.2021 година ще бъдат преустановени посещенията в клубовете на инвалида на територията на Община Ловеч.
  • Преустановени са присъствените групови занятия в репетиционните зали и салони, предоставени за ползване на читалищата.
  • Спира се провеждането на предизборни мероприятия на закрито в определените места със заповед № З-304/01.03.2021 година.
  • Преустановени са посещенията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни на територията на Община Ловеч. Изключения се допускат за служебно заети лица и контролни органи.
  • Щабът обсъди идеята за установяване на един вид „зелени коридори“ към личните лекари, както и в банките по време на теглене на пенсиите и социалните плащания.

Директорът на Районната здравна каса д-р Антонио Маринов съобщи, че към края на м. април в Ловеч ще заработи PCR лаборатория, за която вече е издадено разрешително. Досега пробите се изпращаха в лабораторията в Плевен.