kmet2109112Павлин Иванов

На община Ловеч е наложена финансова корекция в размер на близо 800 хиляди лева за нарушения по голяма обществена поръчка по проект  “Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”. Това става ясно от отговора на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството“ по отправено писмено запитване от „Ловеч днес“.

Става въпрос за обществена поръчка по големият проект, по който бяха ремонтирани бул. „България, алея „Башбунар“, подлези и др.

Ето какво се казва в полученият отговор на въпроса има ли наложена финансова корекция на община Ловеч по гореспоменатият проект. Поводът за въпроса ми беше казаното на брифинг от кмета Казанджиев, че има санкция, която той оспорва, без да даде пълна информация по темата. Прилагам отговора на Главна дирекция Програмиране на регионалното развитие“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството“:

 

„Уважаеми г-н Иванов,

В отговор на поставен от Вас въпрос Ви информирам, че:

По посочения договор за БФП е наложена финансова корекция относно „Открита процедура” по реда на ЗОП с предмет „Определяне на изпълнител на СМР и СРР по проект “Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”

Нарушена разпоредба: чл. 25, ал. 5 във връзка с чл. 25, ал. 6 във връзка с чл. 2, ал. 1, т. 2 и 3 от ЗОП – В обявлението и документацията на обществената поръчка са включени дискриминационни условия/изисквания, които са завишени, несъобразени със законовите разпоредби и несъответстващи на сложността и обема на обществената поръчка.

В нарушение на чл. 3, ал. 3 от Закона за Камарата на строителите (ЗКС) е изискано всеки член на обединение да е регистриран за минимум трета категория строежи в ЦПРС.

В резултат на констатираните нарушение, УО на ОПРР е наложил финансова корекция в размер на 10 % от стойността на реално верифицираните разходи по Договор за СМР № BG161РО001/1.4-02/2008/010-S-14 от 30.07.2010 г., сключен между община Ловеч (възложител) и изпълнителя.

 Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“

Министерство на регионалното развитие и благоустройството“

 

В понеделник очаквайте коментар и  обяснение от кмета Казанджиев по темата, както и надявам се отговор, защо обществото не е информирано за наложената изключително тежката санкция и какви са рисковете за бюджета на общината.

18 коментара

  1. Я питайте кой подаде нарочно фалшив сигнал по този проект и община Ловеч трябваше да плати около 50 000 лв лихви, поради забавяне вследствие на проверките от министерството. И в крайна сметка се оказа, че сигналът наистина е фалшив, но за сметка на това, благодарение на нашия съвестен съгражданин общината изгуби тези пари.

  2. Преди години често давах Ловеч за пример, как при около 100 млн инвестиции по проекти имаше само около 50 000 лв “глоби”. Всичко това на фона на Троян, който бе ударен с над 3 000 000 лв “глоби” за някъде около 15-на млн инв.проекти.

    Само по един от европроектите Троян е “ударен” с 1 104 000 лв, което е максималната “глоба” от 25%. Разбира се, в Троян всичко се пазеше в тайна /Троян е град на слуховете/, докато не поисках справка по закона за достъп до информацията и не лъсна цялата истина. /поне за размера на “глобите”/

    Оказа се, че Троян е завел дело на МОСВ. Оказа се, че това дело Троян го е загубил в СГС и Троян е осъден да заплати 28 000 лв на МОСВ плюс 24 000 лв. държавни такси. Във вторник 21.05.2013 ОбС Троян на извънредна сесия ще решава да се ОТКАЖЕ от обжалване /поне такова е предложението за решение/.

    Аз съм общински съветник, но не знам какви са били

    1. Конкретните претенции на МОСВ за налагането на тази безпрецедентна глоба

    2. Мотивите и основанията на защитата /Община Троян/ в хода на съдебното дело.

    За един “град на слуховете” – това е нормално и не е изненада.

    *

    Въпроси за размисъл

    1. Каква е съдбата на тези “глоби” при отчетени и въведен в експлоатация обекти по европроекти.

    2. Имат ли отношение тези средства от “глоби” към 13-тата заплата и бонусите на министерските чиновници?

    3. Ставаме ли свидетели на поредното изпомпване на общините от държавата? Да ви припомня първото изпомпване – това бяха годишните планове за приватизация, които съставляваха сериозен процент от общ.бюджет. Ерго, ако не разпродаваш активите на общината – няма пари за бюджета и те обявяват за лош. Който най-много е разпродал и съсипал общината си – той пък е от добрите. От средата на 90-те за по-малко от 10 години българските общини бяха разпродадени на безценица а парите – оплюскани! Държавните активи на териториите на общините – по същия начин.

    Лирични отклонения:

    Разпродавахме и плюскахме. Днес вече няма какво да се разпродава и няма за плюскане по това направление.

    Появиха се обаче европроектите и плюскането премина във фаза “шампионска лига”.

    Там пък как се краде – бедна ви е фантазията. Нищо, че в огромната си част се краде по закон. Нищо ново под слънцето, разбира се. Както многократно съм казвал от трибуната на ОбС Троян – за 23 години България бе ограбена и съсипана ПО ЗАКОН!!! Как и кого да осъдят? Затова и няма нито един осъден за най-огромния обир, съсипия и унищожение ресурсите, на които бе подложена България за цялото си съществувание.

    Важното е, че на мъдрият народ изобщо не му пука. Важното е, че и на последните избори “нашите” биха “вашите”, а “вашите” биха “нашите”. /повод за люти спорове и напиване, естествено… кой от мъка, кой от радост, кой най-често – от сутринта/. Пият, ама не пеят. “Мистерията на българските гласове” отдавна вече е в друго измерение, където няма ноти, а има проценти.

    Да де, ама к’во от това?

  3. 9 милиона похарчени по доста нелеп начин, с тях можеше да се направи нещо доста по полезно за град Ловеч. Примери: доста некачествена настилка на бул. България, ненужни нови светофари, които само генерират задръствания. Само този до Била е полезен, но неговата синхрониция не е съобразена с нормалното функциониране на това кръстовище. Няколко ненужни подлеза, облицовани с мрамор, през които никой не преминава. Вярно е че парите не идват от Българският бюджет, но това не означава, че трябва да се харчат, само и само за да не се изгубят. Аз лично бих вложил по голямата част от тази сума за оправяне на настилката на десетките разбити улици….някой беше споменал, че дърветата които са засадени на бул. България стрували по 750 лв за брой, ако това наистина е вярно тука определено става въпрос за корупция. Принципно съм против кмета, но това че Трейс Груп правеше ремонта, бих казал че е наложена фирма от ГЕРБ, все пак са част от обръча фирми на Герб.

  4. Author

    Уважаема Вечна Амбър,
    Не търся сензация, а информирам за нещо лошо, което касае мен, вас и всички жители на община Ловеч. Ако търсих сензация, тогава щях да използвам изключително успешният и христоматиен пример на масова манипулация на цитираният от вас водещ.
    Никъде не съм обявил кой е виновен. Информирам какво е казал кмета Казанджиев и какъв отговор съм получили от Управляващият орган на ОПРР. Няма квалификации. Цитирал съм Казанджиев, че оспорва санкцията, макар и да не съобщи нито колко е, нито от кого е наложена, нито защо. Към момента това са фактите и информацията, с която разполагам е тази.
    Ако има някаква промяна, ще ви информирам. Ако узная какъв е резултата от оспорването, също незабавно ще ви съобщя.
    А етикет всеки може да сложи за какво си пожелае.
    Не ми се обяснявате на мен, а ме питате. Поискахте отговор от мен, аз ви го давам. Това е.

    Павлин Иванов
    “Ловеч днес”

  5. Благодаря за бързия и изчерпателен отговор господин Иванов .
    Сравнението ми с Барекоов е заради това че искате да направите сензация от нещо което не е окончателно , и няма много информация и подробности , най – важното е че сме глобени и точка и край и кмета е виновен и това е . Прочела съм статията ви от 10 май още на 10 май и тази от днес съм прочела – информацията е малко и недостатъчно . Особено за твърдението на Заверджиев че общината ще фалира . Етикета е сложен вече.
    Хубав ви ден. Не мисля повече да ви се обяснявам.

  6. Уважаема Вечната Амбър, всеки който доброволно желае има правото /и аз не го оспорвам/ да напише мнението си тук, както той самия реши – с името си или с ник , а аз съм решил да пиша с името си и за това не коментирам и не отговарям на никакви питания на хора, които не познавам лично независимо дали те пишат тук с имената си или с ник-ове .

    Заявявал съм го не един път, че всеки, който се е почувствал засегнат от моите коментари тук, може свободно да си потърси правата по съответния ред, ето защо няма никакъв смисъл да ме питате, каквото и да е било по моите коментари .

    Нещо повече: констатациите се правят от специализирани органи, а финансовите експерти не правят констатации, а експертизи, дори и да Ви познавах за неправилно формулирано питане , няма отговор.

    Ако Вие желаете да дискутираме сериозно по този „скандален случай”, то няма пречка да се организира едно публично обсъждане по темата и там да свободно и публично всеки да изкаже мнението си, но тук да влизам в обяснителен режим за изказано мое мнение с човек, който не познавам просто е невъзможно.

    Успешен и приятен ден!

  7. Author

    Забравих нещо много важно.
    Трудно някой може да урони престижа на общинската администрация в този сайт. Мисля, че всеки от нас има очи, уши и ум и по действията сам може да си състави мнение за работа не само за администрацията, но и за всяка институция или личност.
    Това, което правя е, да информиран, както за всичко хубаво, което администрацията прави, така и за всичко, което е извън тази категория.
    Не се притеснява да изразявам мнението си, затова и всеки мой материал или коментар са подписани с името ми. Много бих се радвал, ако повече хора правят същото. Това е и основната цел на този сайт – свободно изразяване на мнения.

    Павлин Иванов

  8. Author

    Уважаема Вечна Амбър,
    На 10 май, след брифинга на кмета съм публикувал точно и единствено това, което кмета Казанджиев заяви, цитирам:
    “Не мисля, че има риск за бюджета на Общината. Единствените проблеми са със управляващите органи и с желанията им да изкарат, както в много български общини финансови санкция, какъвто е случая и с Ловеч, за неща, които предварително сме съгласували с тях, заяви Казанджиев.

    Това е въпрос на съдебни спорове с управляващите органи и съдебната система ще каже кой е прав, допълни градоначалника.

    Кметът на общината отказа да коментира подробно кой е проекта и за кой управляващ орган става въпрос, както и размера на наложената финансова корекция, предмет на спора, именно поради предприетите съдебни действия.”

    Тъй като темата определено е с огромна обществена значимост, направих запитване до Управляващият орган на най-голямата Оперативна програма. Бях подготвил въпроси към всички управляващи органи по оперативни програми, ако отговора на ОПРР беше отрицателен.

    8 дни след брифинга на кмета Казанджиев и след като получих отговор от ОУ на ОПРР съм информирал обществото. Ако за вас, наложена корекция в подобен размер, касаеща мястото, в което живея и публични средства не е проблем, това си е ваше мнение и вие имате право да го изразите.

    Очевидно, моето мнение е различно.

    Относно прилика със споменатият от вас водещ, мисля че е обидно, да ме сравнявате с подобно създание.

    Публикувал съм факти и обяснение на хронологията, както и мотив, защо се интересувам от темата. Ако имах дори малка прилика със споменатият от вас водещ, заглавието вероятно би било “човекът Х открадна 1 милион, барети идват в общината или нещо от този сорт, което ще бъде откровена манипулация.

    От публикуваните от мен факти, които все още не съм коментирал, надявам се, читателите да могат сами да направят своите заключения.

    Относно коментарите, ако са само 20 до понеделник, спокойно може да сложете чертата на Ловеч и живеещите в него. Това би показало, поне според мен, че тук болшинството хора не се интересуват от нищо, дори когато се бърка пряко в техният джоб. Но разбира се, дали някой ще коментира или не, точно в “Ловеч днес” си е право на всеки един читател.

    Не знам каква ви е представата за обективност, но от написаното от вас и изложените от мен аргументи, очевидно различията са драстични.

    Относно обективността, може да сравните публикациите в ловешките медии от последните дни по две теми:
    1. Проведената среща на група съветници, които наградиха в нарушение уважаемият г-н Кълбов
    2. Наложената финансова корекция

    Вие сами преценете.

    С уважение
    Павлин Иванов

  9. Господин Иванов вие да не се мислите за ловешкия Бареков ? Дайте малко повече яснота , обжалва ли се не се ли обжалва , какво казва Казанджиев . Ама вярно че то по-лесно да се плуе по определени личности отколкото да бъдете обективен “журналист” . (до понеделник ще има 20 коментара които се ще плюят кмета , мисля че тенденциозно се уронва престижа на общинската администрация в този сайт)
    Имам едно питане към господин Заверджиев : констатацията ви за фалит на общината като гражданин или като финансов експерт я правите ?

  10. е, да де, защото кмета си знае работата е направил обявлението и документацията на обществената поръчка така, че да спечели само една фирма и сега – 800 бона глоба, а то само половината от тях са достатъчни за да фалира общината..

  11. Много разбираш от фалити ти!!Кмета е умен и си знае работата!Сигур грешка е станала .Те може нарочно да са го глобили .Ако беше гербер няма глоба ,ама не е!!!

  12. Санкция от 800 000 лева е гаранция за фалит на празната общинска хазна. В бюджет 2013 няма предвидени финансови средства в такъв размер от 800 000 лева за плащане на глоби и санкции, а факта, че кмета е скрил от местната общност санкция в такъв особено голям размер говори само едно: Кмета е отговорен засанкцията !
    Защото ако санкцията според него е неправомерна , то най-нормално е той да заяви публично, че има неправомерна санкция , а той точно обратното – гузно мълчи.

    На последното заседание на ОбС имаше питане от общински съветник точно за санкции наложени по този проект, но кмета явно е забравил за тази огромна санкция след като никой общински съветник до сега не е коментирал тези 800 000 лева.

  13. Еи нямате спиране бе!!Какво беше преди нашия кмет да напарви улицата а??Сега има хубава улица ,площадки ,всичко!Вместо да го защитим вие го обиждате!!Неблагодарници!!!

  14. http://old.lovechtoday.eu/news.php?readmore=7131

    Търпение – докога !
    СДС – Ловеч

    http://old.lovechtoday.eu/news.php?readmore=7138

    Община Ловеч отговоря на СДС Ловеч

    Относно статията „Търпение – докога” на СДС-Ловеч, публикувана на 25.06.2011 година на интернет страницата на „Ловеч днес” и в броя от днес 27.06.2011 г. във вестник „Народен глас”, Община Ловеч излиза със следния коментар:

  15. Според управляващия орган наложил санклцията в обявлението и документацията на обществената поръчка са включени дискриминационни условия/изисквания, които са завишени, несъобразени със законовите разпоредби и несъответстващи на сложността и обема на обществената поръчка и по мое скромно мнение става въпрос за :

    ІІІ.2.2) Икономически и финансови възможности:

    ІІІ.2.3) Технически възможности:

  16. ” Документ: Обявление за обществена поръчка (397950)
    Възложител: Община Ловеч
    Получен на: 26-04-2010
    Преписка: 00169-2010-0007 (Възложена)
    Процедура: Открита процедура по ЗОП
    Име: Определяне на изпълнител на СМР и СРР по проект: “Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”

    http://www.aop.bg/case2.php?newver=2&mode=show_doc&doc_id=397950
    00169-2010-0007

    BG-гр. Ловеч: Изпълнение с каквито и да е средства на строителство съответстващо на изискванията, определени от възложителите

    ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА

    Строителство

    РАЗДЕЛ І: ВЪЗЛОЖИТЕЛ
    I.1) Наименование, адреси и лица за контакт

    Община Ловеч, гр. Ловеч, ул. “Търновска” № 22, За: Найден Вълчев, Република България 5500, гр. Ловеч, Тел.: 068 688203, E-mail: obshtina@lovech.bg, Факс: 068 601261
    Място/места за контакт: Общинска администрация

    Интернет адрес/и:

    Основен адрес на възлагащия орган/възложителя: http://www.lovech.bg.

    Адрес на профила на купувача: http://www.lovech.bg.

    Адреси и лица за контакт, от които може да се получи допълнителна информация: На горепосочения адрес за контакти.

    Адреси и лица за контакт, от които може да се получи документация за участие: На горепосочения адрес за контакти.

    Адреси и лица за контакт, на които трябва да бъдат изпратени офертите или заявленията за участие: На горепосочения адрес за контакти.
    I.2) Вид на възложителя и основна дейност/и

    Регионален или местен орган
    Основна дейност на възложителя

    Друг: местно самоуправление
    Възложителят възлага обществена/и поръчка/и от името на друг/и възложител/и

    НЕ

    РАЗДЕЛ ІІ: ОБЕКТ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА
    II.1) Описание
    II.1.1) Наименование на поръчката, дадено от възложителя

    Определяне на изпълнител на СМР и СРР по проект: “Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”
    II.1.2) Обект на поръчката и място на изпълнение на строителството, доставката или услугата
    Строителство
    Изпълнение с каквито и да е средства на строителство съответстващо на изискванията, определени от възложителите
    Място на изпълнение: гр. Ловеч
    Код NUTS: BG315
    ІІ.1.3) Настоящото обявление е за

    Възлагане на обществена поръчка
    ІІ.1.5) Кратко описание на поръчката

    Предмет на поръчката е определяне на изпълнител на СМР и СРР по проект “Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”. Изпълнението на договора, предмет на поръчката, се финансира със средства на Европейския фонд за Регионално развитие и Държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013. Поръчката включва: – Рехабилитация на бул. “България” от о.т. 581 до о.т. 505 и бул. “Мизия” от о.т. 15 до о.т. 56, което включва: Разваляне на съществуваща асфалтобетонова пътна настилка, включително изкопаване, натоварване, транспортиране на определено разстояние, разтоварване на депо. Студено фрезоване на деформации на съществуваща асфалтобетонова настилка, включително изкопаване, натоварване и транспортиране. Полагане на битумизирана основа. Поставка и полагане на порьозен асфалтобетон (биндер). Полагане на тънкослойно асфалтово покритие. Направа на първи и втори(свързващ) битумен разлив за връзка с различна ширина. Доставка и полагане на плътен асфалтобетон – “пясъчен” с фракции. Полагане на бетонови бордюри. Оформяне на места за достъп за хора с увреждания. Повдигане на дъждоприемни и ревизионни шахти по ниво. Демонтаж на съществуващ и направа на нов тротоар от бетонови плочи по бул. ”България”. Доставка и полагане на хоризонтална маркировка с термопластична боя. Съществуващите автобусни спирки се запазват и ще бъдат преасфалтирани. Изграждане на джоб за една нова автобусни спирка на бул.”България”. – Осигуряване на достъпна градска среда в подлезите на гр. Ловеч, което включва Възстановяване на бетонното покритие на носещата конструкция. Монтиране на стълбищни подемници за придвижване на хора с увреждания. Двустранен монтаж към стена на праховопокрити метални парапети. Подмяна на ел.инсталацията и ВИК съоръженията. Направа на нова изравнителна циментова замазка и нови подови настилки и цокли по подземен коридор на подлеза, стълбищни рамена и междинни хоризонтални площадки. Монтаж на окачени тавани. Поставяне на охранителни решетки на входовете. – Благоустрояване на градски парк “Баш Бунар”, което включва: Полагане на основа от минералбетон. Преасфалтиране 3 см ,вкл. рязане на асфалт. Полагане на армирана бетонова настилка и настилка с каменни плочи. Изкърпване на макадамова настилка и полагане на бетонови бордюри. Доставка и монтаж на комбинирано детско съоръжение. Част Електро – осветление на алеите на градски парк “Баш Бунар” от ВЕЦ “Ловеч” до местн. “Трай Дянко”. Ремонт и изграждане на ВиК съоръжение за захранване с питейна вода. Монтаж на метални охранителни парапети. Възстановяване на дървена конструкция по съществуващи пейки. Изграждане на достъпна архитектурна среда. – Ремонт на съществуваща и изграждане на нови светофарни уредби в гр. Ловеч, което включва: Подмяна на светофарните стълбове и монтиране на нови допълнителни фундаменти; поставяне на конзоли за осигуряване на по-добрата видимост; подмяната на съществуващите пътни знаци. – Устойчиво развитие на зелената система в централната градска част, бул. “Мизия” и бул. “България”, което включва: Изграждане на достъпна архитектурна среда. Демонтаж на съществуваща настилка от декоративни плочи на циментова замазка и плочопътека. Направа настилка от декоративни плочи на циментова замазка. Резитба на едроразмерни дървета с механизация. Изкореняване на пъновете Изсичане и изкореняване на храсти. Отстраняване на камъните от старите скални кътове. Разбиване на бетоновия постамент. Механична предпосевна обработка на коренообитаемия почвен слой. Трасиране и изпълняване на плочираната пътека. Изграждане на скален кът – алпинеум. Засаждане на едроразмерната дървесна растителност. Засаждане на храстите – живи плетове и храстови групи. Предпосевна обработка на почвата и презатревяване.
    ІІ.1.6) Код съгласно Класификатора на ОП (CPV)

    45000000, 45233252, 45316212, 45112700, 45236290, 45221211

    Описание:
    Строителни и монтажни работи
    Строителни работи по полагане на пътна настилка на улици
    Работи по инсталиране на светофари
    Строителни работи, свързани с озеленяването
    Работи по ремонт на терени на места за отдих и развлечения
    Подлез

    ІІ.1.7) Поръчката е предмет на Споразумението за държавни поръчки (GPA) на Световната търговска организация

    НЕ
    ІІ.1.8) Обособени позиции

    НЕ
    ІІ.1.9) Ще бъдат приемани варианти

    НЕ

    II.2) Количество или обем на поръчката
    ІІ.2.1) Общо количество или обем

    Подобект бул. “България”, бул. “Мизия”: 1. Земни работи 2.Асвалтови работи 3.Пътни работи 4.Ремонт на настилката и пътното тяло Подобект подлези Подобект градски парк “Башбунар” 1. Детски площадки 2.Ел. инсталации 3.ВиК Подобект Светофари 1.Ремонт на съществуващи 4 бр. 2.Изграждане на 3 бр. нови светофарни уредби. Подобект “Зелена система”
    Прогнозна стойност без ДДС
    7235810.66 BGN
    ІІ.2.2) Опции

    НЕ
    ІІ.3) Срок на договора или краен срок за изпълнение на поръчката
    Продължителност в дни

    365

    РАЗДЕЛ ІII ЮРИДИЧЕСКА, ИКОНОМИЧЕСКА, ФИНАНСОВА И ТЕХНИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ
    III.1) Условия, свързани с изпълнението на поръчката
    ІІІ.1.1) Изискуеми депозити и гаранции

    Гаранцията за участие е в размер на: 72 000 лева. Гаранцията за участие може да се внесе по банкова сметка на Възложителя или може да се представи под формата на банкова гаранция. Участникът избира сам формата на гаранцията за участие Когато участникът избере гаранцията да бъде внесена по банкова сметка на Възложителя той трябва да преведе сумата по сметка – IBAN BG22IORT80463300081201 BIC IORTBGSF , при банка “Инвестбанк” АД, клон Ловеч. Когато Участникът избере гаранцията за участие да бъде банкова гаранция, тогава тя трябва да бъде по образец на Възложителя, да бъде безусловна и неотменима банкова гаранция със срок на валидност 120 /сто и двадесет / календарни дни, считано от крайната дата за представяне на Офертата. При сключване на договора Участникът определен за изпълнител представя гаранция за пълния размер на предоставения аванс, както и гаранцията за изпълнение на договора е в размер на 5 /пет/ процента от цената без ДДС на договора. Същите могат да бъдат внесени по банков път или да се представят под формата на банкова гаранция. Участникът избира сам формата на гаранциите.
    ІІІ.1.2) Условия и начин финансиране и плащане и/или препратка към съответните разпоредбите, които ги уреждат

    Оферираните от участниците в процедурата цени не трябва да надвишават посочената прогнозна стойност на поръчката. Разплащането по договора ще става по следната схема: Разплащането по договора ще става по следната схема: Авансово плащане еднократно в размер на 20% от стойността на Договора, при следните условия: -авансът се изплаща в срок до 60 календарни дни, считано от датата на съставяне и подписване на протокол Образец 2 и Образец 2а по Наредба № 3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството, при условие, че ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ е представил гаранция за аванс, покриваща пълния размер на аванса. -сумата на аванса се приспада пропорционално от всяко междинно плащане -авансът се предоставя безлихвено – възложителят не носи отговорност при забава плащането на аванса поради причини, които не е могъл да предвиди. Междинни плащания: – първо междинно плащане /в размер до 15 %/ след съставяне и подписване на Протокол за приемане на извършени СМР по образец на Управляващия орган на ОПРР в края на 4 месец от съставяне и подписване на протокол Образец 2 и Образец 2а по Наредба № 3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Плащането е в 30 дневен срок от издаване на фактурата; – второ междинно плащане /в размер до 15 %/ след съставяне и подписване на Протокол за приемане на извършени СМР по образец на Управляващия орган на ОПРР в края на 8 месец от съставяне и подписване на протокол Образец 2 и Образец 2а по Наредба № 3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Плащането е в 30 дневен срок от издаване на фактурата; – трето междинно плащане /в размер до 30 %/ след съставяне и подписване на Протокол за приемане на извършени СМР по образец на Управляващия орган на ОПРР в края на 12 месец от съставяне и подписване на протокол Образец 2 и Образец 2а по Наредба № 3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Плащането е в 30 дневен срок от издаване на фактурата; Окончателно плащане – извършва се в 30 дневен срок след издаване на Удостоверение за въвеждане в експлоатация на обекта/ Разрешение за ползване на обекта и изготвяне на справки за авансовото, междинните плащания и окончателната стойност на дължимата сума. Общият размер на авансовото и междинните плащания не трябва да надвишава 80 % от стойността на Договора. Предварително обявената схема на плащане не подлежи на промяна и не зависи от предложения от Участника срок за изпълнение.
    ІІІ.1.3) Изискване за създаване на юридическо лице, когато участникът, определен за изпълнител, е обединение на физически и/или юридически лица

    В процедурата за възлагане на обществената поръчка могат да участват български или чуждестранни физически или юридически лица, включително техни обединения. Договорът за създаване на обединение трябва да е нотариално заверен, а участниците в обединението/ консорциума трябва да определят едно лице, което да представлява обединението/ консорциума за целите на поръчката. Не се допускат промени в състава на обединението след подаването на Офертата.
    ІІІ.2) Условия за участие
    ІІІ.2.1) Изисквания към кандидатите или участниците, включително за вписването им в професионални или търговски регистри
    Изискуеми документи и информация: 1.Списък на документите, съдържащи се в Офертата; 2.Декларация за участие; 3.Копие от документа за регистрация или единен идентификационен код съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър, когато Участникът е юридическо лице или едноличен търговец – подава се от Участника, всеки член в обединението и подизпълнителя.Когато не е представен ЕИК, съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър, Участникът – юридическо лице или едноличен търговец прилагат удостоверение за актуално състояние със срок на валидност 6 месеца от датата на издаването му. Когато Участникът е чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения, представя документ за регистрация, съгласно националното му законодателство. Документът трябва да бъде преведен на български език и легализиран(за юридическо лице, което не е регистрирано в България). Когато Участникът е физическо лице, представя заверено копие на документа си за самоличност. 4.Договор за създаване на обединение – в случай че е приложимо;5. Нотариално заверено пълномощно на лицето, упълномощено да представлява Участника в процедурата. 6.Копия от документи за данъчна регистрация, БУЛСТАТ, и регистрация по ЗДДС. 7.Документ за внесена гаранция за участие. 8.Декларации за липса на обстоятелствата по чл. 47, ал. 1, ал. 2 и ал. 5 от ЗОП. 9.Декларация за приемане на етичните клаузи на процедурата;10. Декларация по чл. 56, ал. 1, т. 10 от ЗОП. 11.Парафиран Проект на договор. 12.Споразумение за съвместна дейност по ЗЗБУТ-не се попълва но се парафира, включително от подизпълнителите, ако се предвижда участието на такива. 13.Декларация за участието на подизпълнители 14.Декларация от подизпълнител, че е съгласен да участва в процедурата като такъв. Офертата се състои от три плика – един ОРИГИНАЛ и два плика КОПИЕ . В плика ОРИГИНАЛ документите са в оригинал или копия заверени с текст ВЯРНО С ОРИГИНАЛА, подпис и мокър печат. В пликовете КОПИЕ документите са точно копие на документите от плик ОРИГИНАЛ и удостоверени с текст „вярно с оригинала”, подпис и печат. Съдържанието трябва да бъде подредено в папка, като всяка страница е номерирана в съответствие с номерацията в списъка и поставена в непрозрачен запечатан плик, надписан съответно ПЛИК „А”- ОРИГИНАЛ, ПЛИК „А” – КОПИЕ,ПЛИК „Б”- ОРИГИНАЛ, ПЛИК „Б” – КОПИЕ. наименование на участника и процедурата.Трите плика /един ОРИГИНАЛ и два КОПИЕ/ се запечатват в общ плик надписан в горния десен ъгъл-името на поръчката. Комисията предлага за отстраняване участник който:офертата му надвишава посочената прогнозна стойност;документите в чиято Оферта не са запечатани, подредени и подвързани по подходящ начин (в папки, класьори и др.п.) по указания по-горе начин;не е представил някой от необходимите документи по чл. 56 от ЗОП и/или някой от посочените в т. 15.1. документи от документация; са налице обстоятелства по чл. 47, ал. 1 и 5 от ЗОП ;е представил оферта, която не отговаря на предварително обявените условия на възложителя;е представил оферта, която не отговаря на изискванията на чл. 57, ал. 2 от ЗОП;е включили някъде в Офертата си извън плика “Предлагана цена” елементи, свързани с предлаганата цена (или части от нея).
    ІІІ.2.2) Икономически и финансови възможности
    Изискуеми документи и информация: 1. Референция за финансова стабилност от обслужваща банка – оригинал 2.Удостоверение от банка за договорена действаща кредитна линия – оригинал 3. Годишни финансови отчети за последните 3 /три/ години /2007, 2008, 2009 г./ – копия подписани и подпечатани на всяка страница. -Когато не е представен ЕИК, съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър, а е приложено Удостоверение за актуално сътояние, Участниците трябва да представят заверени с мокър печат от НАП следните раздели: баланс, отчет за приходите и разходите, собствен капитал, отчет за паричните потоци и справка за приходи от строителството – подава се от Участника, всеки член в обединението и подизпълнителя. -Когато е представен ЕИК, съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър, но в търговския регистър не са обявени в пълния обем и за съответните години финансовите отчети, Участниците трябва да представят заверени с мокър печат от НАП следните раздели: баланс, отчет за приходите и разходите, собствен капитал, отчет за паричните потоци и справка за приходи от строителството – подава се от Участника, всеки член в обединението и подизпълнителя -Когато е представен ЕИК, съгласно чл. 23 от Закона за търговския регистър и в националния регистър са обявени в пълния обем и за съответните години финансовите отчети, Участниците не ги представят. – отнася се за подава се от Участника, всеки член в обединението и подизпълнителя -Когато Участникът е чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения, представя финансовите отчети съгласно националното му законодателство. Документите трябва да са преведени на български език (за юридическо лице, което не е регистрирано в България); 4. Декларация за общия оборот, за оборота от строителство за последните 3 /три/ години /2007, 2008, 2009 г./
    Минимални изисквания: 1. Участникът, а в случай на обединение всеки един от партньорите, трябва да има положителен финансов резултат за последните 3 /три/ финансови години /2007, 2008 и 2009 г./; 2. Годишен оборот на Участника от строителство за последните 3 /три/ финансови години /2007, 2008 и 2009 г./, да не е по-малко от прогнозната стойност на поръчката – 7235810,66 /седем милиона двеста тридесет и пет хиляди осемстотин и десет лева и 0,66/ 3. Участникът да притежава осигурени средства за финансиране – договорена действаща кредитна линия, не по-малко от 3 650 000 /три милиона шестстотин и петдесет хиляди/ лв. 4. Участникът да се намира в трайни и добри взаимоотношения с утвърдени финансови институции, за което представя Референция за финансова стабилност от Банка, която има оценка на кредитния рейтинг най-малко BBB – съгласно системата за оценка на Standart & Poors и Fitch IBCA или BАА2 по Муудис.
    ІІІ.2.3) Технически възможности
    Изискуеми документи и информация: 1. Декларация със списък на 3 (три) договора, всеки на стойност минимум 4 000 000 /четири милиона/ лв. за последните 5 /пет/ години. Задължително за всеки деклариран договор се прилагат: – Копие от договорите; – Копие от препоръка за добро изпълнение. – Копие от Акт обр. 15 или удостоверение за въвеждане в експлоатация/ разрешение за ползване; 2. Декларация със списък на договори, доказващи опита на фирмата в изпълнението на тънкослойно покритие, светофари и озеленяване, за последните 5 /пет/ години. Задължително за всеки деклариран договор се прилагат: – Копие от договорите; – Копие от препоръка за добро изпълнение. – Копие от Акт обр. 15 и/или приемно-предавателен протокол. 3. Декларация с екипът за реализация. – копия от следните документи – диплома, трудова книжка, трудов договор, доказващи образователната, професионалната им квалификация и трудов стаж по специалността и удостоверение по ЗЗБУТ. Всяко лице, чиито копия от дипломи, трудова/осигурителна книжка или други документи, съдържащи лични данни, са приложени към офертата подписва Декларация (Формуляр № 18). Чуждестранните лица представят и Декларация (Формуляр № 19), за това че се задължават да поемам на свой риск осигуряването на изискващите се по българското законодателство визи, разрешения за пребиваване и разрешения за работа на работниците и служители, които ще участват в изпълнението на обществената поръчка и не са граждани на държава – член на ЕС, на държава – страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария – подава се от Участника. 4.Декларация за средния годишен брой на работниците и служителите и за броя на ръководните служители на Участника за последните три години. Прилага се справка актуално състояние на всички действащи трудови договори (оригинал) издадена от НАП 5. Документ /талон и удостоверение/ за това, че Участникът е вписан в Централния професионален регистър на строителя за строителство на обекти от първа до пета група, включително. Чуждестранните лица представят декларация или удостоверение за наличието на такава регистрация от компетентните органи, съгласно националното им законодателство 6. Сертификати за внедрени системи за качество ISO 9001:2000, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007. Възложителят приема еквивалентни сертификати, издадени от органи, установени в други държави членки, както и други доказателства за еквивалентни мерки за осигуряване на качеството или за опазване на околната среда. 7.Копие от сертификат на акредитирана лаборатория, включително и договор за услуга , ако лабораторията не е собствена на Участника; 8. Извлечение от инвентарна книга или копие от договор за доставка или лизинг. 9.Декларация за механизацията, с която разполага Участникът за изпълнение на поръчката. За доказване на собственото оборудване се прилага копие от инвентарна книга на дружеството или др. документи доказващи собствеността, а за наето оборудване – копия от договори за наем, лизингови договори и други еквивалентни. 10. Списък на основните материали, които ще се влагат в обекта . За съответните да се прилагат сертификат за качество или декларация за съответствие или други документи доказващи качеството на продукта. 11. Застраховка професионална отговорност съгласно чл. 171 от ЗУТ .
    Минимални изисквания: 1. да притежава опит в изпълнението на „подобни обекти“ за последните 5 /пет/ години на 3 /три/ успешно изпълнени обекта, всеки на стойност минимум 4 000 000 лв. В случай, че Участникът участва като обединение водещия партньор трябва да е изпълнил минимум два обекта, които са с посочената по-горе стойност, а другите партньори – поне един. Под „подобни обекти” да се разбира строителство и/или рехабилитация на обекти от пътната инфраструктура (автомагистрали, пътища I, ІІ и ІІІ клас), общинска пътна мрежа, както и обекти, изпълнени в интензивно градско движение (в т. ч. могат да се включат изграждане и/или подмяна на съществуващи светофарни уредби, както и озеленяване). 2. Да притежава опит в полагане на тънкослойно покритие, изграждане и/или подмяна на съществуващи светофарни уредби, както и в озеленяване. Възложителят ще приеме, че това изискване е изпълнено, ако Участникът представи поне 2 (два) броя договори, приемателни протоколи и референции към тях, доказващи изпълнението на такива обекти, независимо от тяхната стойност. 3.да осигури екип за управление на работите, който да включва: -Ръководител екип – образователна степен магистър пътен или строителен инженер, отговарящ на изискванията на чл.163а от ЗУТ, стаж по специалността минимум 5 години; -Технически ръководители – образователна степен магистър пътен инженер, отговарящ на изискванията на чл.163а от ЗУТ, стаж по специалността минимум 3 години; – Координатор по ЗБУТ – съгласно изискванията на ЗЗБУТ и Наредба № 2/2004г. – Други водещи специалисти, така че да бъдат подсигурени с техническо ръководство всички проектни части. Екипът задължително трябва да включва следните специалисти: строителен инженер, пътен инженер, инженер – геодезист, електроинженер. Членовете на екипа за управление на работите трябва да са назначени на постоянен трудов договор с Участника или подизпълнителя. 4. да притежава необходимите квалифицирани работници и специалисти за изпълнение на поръчката. Участникът трябва да докаже, че разполага с назначени по трудов договор минимум 100 (сто) строителни работника. 5.Участникът трябва да бъде вписан и регистриран в Централния професионален регистър на строителя към Камарата на строителите в България за строежи от първа до пета група. В случай, че Участникът участва като обединение, всички членове на обединението следва да са регистрирани за строежи от съответната група и категория строеж. (Минимум ІІІ категория строежи) 6.Участникът, а в случай на обединение всички участници в него, както и подизпълнителите, да притежават внедрени системи за управление на качеството по ISO 9001:2000; ISO 14001:2004; OHSAS 18001:2007. Внедрените системи за качество следва да са действали не по-малко от 6 /шест/ месеца преди датата на откриване на настоящата процедура. 7.Участникът трябва да докаже, че разполага с Акредитирана лаборатория за контрол на качеството на вложените материали и продукция–собствена или с договор за услуга. 8.Да разполага с асфалтова база – собствена, лизингова или с договор за доставка. 9. Да разполага с поне един асфалтополагач, придружен от необходимия брой валяци за уплътняване на покритието, съгласно Техническата спецификация на Агенция „Пътна инфраструктура“ 2009 г. 10.Да разполага с механизация за полагане на тънкослойно покритие съгласно изискванията на техническата спецификация в Приложение №2 Чуждестранните физически и юридически лица представят еквивалентни документи.
    ІІІ.3) Специфични условия при обществени поръчки за услуги

    РАЗДЕЛ ІV ПРОЦЕДУРА
    ІV.1) Вид процедура
    ІV.1.1) Вид процедура

    Открита

    ІV.2) Критерии за оценка на офертите
    ІV.2.1) Критерии за оценка на офертите
    Икономически най-изгодна оферта при:
    Посочените по-долу показатели:
    Показател: Предлагана цена; тежест: 80 точки
    Показател: Срок за изпълнение; тежест: 20 точки

    IV.3) Административна информация
    ІV.3.3) Условия за получаване на документацията за участие (спецификации и допълнителни документи) (с изключение на ДСП) или на описателен документ (при състезателен диалог)
    Срок за получаване на документация за участие
    27.05.2010 г. Час: 16:00
    Платими документи

    НЕ
    ІV.3.4) Срок за получаване на оферти или заявления за участие
    07.06.2010 г. Час: 16:00
    IV.3.6) Език/ци, на които могат да бъдат изготвени офертите или заявленията за участие

    Български
    IV.3.7) Срок на валидност на офертите
    Продължителност в дни

    120
    IV.3.8) Условия при отваряне на офертите
    Дата: 08.06.2010 г. Час: 10:00
    Място

    Зала Общински съвет, гр. Ловеч
    Лица, които могат да присъстват при отварянето на офертите

    На отварянето на офертите могат да присъстват участниците в процедурата или упълномощени от тях лица, както и представители на средствата за масова информация и на юридически лица с нестопанска цел. Упълномощаванете следва да бъде в писмена форма с нотариална заверка на подписа.

    РАЗДЕЛ VI: ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ
    VI.1) Tова представлява периодично възлагане на поръчка

    НЕ
    VI.2) Поръчката е свързана с проект и/или програма, финансирана от фондове на ЕС

    Поръчката се финансира от Оперативна програна “Регионално развитие” 2007-2013, приоритетна ос 1: “Устойчиво интегрирано градско развитие”, Операция 1.4., “Подобряване на физическата среда и превенция на риска”, схема за предоставяне на безвъздмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-02/2008/010 “Подкрепа за подобряване на градската среда”
    VI.3) Допълнителна информация

    Този документ е създаден в рамките на проект “Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-02/2008/010. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Ловеч и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган. Съгласно чл. 64, ал.3 от ЗОП Възложителят е предоставил пълен достъп по електронен път до документацията за участие на интернет адрес http://www.lovech.bg
    VI.4) Процедури по обжалване
    VI.4.1) Орган, който отговаря за процедурите по обжалване

    Комисия за защита на конкуренцията, бул. Витоша № 18, Република България 1000, София, Тел.: 02 9884070, E-mail: cpcadmin@cpc.bg, Факс: 02 9807315

    Интернет адрес/и:

    URL: http://www.cpc.bg.
    VI.4.2) Подаване на жалби

    Всяко решение, действие или бездействие на Възложителя в процедурата за възлагане на обществена поръчка до сключването на договора подлежи на обжалване, относно неговата законосъобразност пред Комисия за защита на конкуренцията. Жалба може да подава всяко заинтересовано лице в 10-дневен срок от уведомяването му за съответното решение или действие, а ако не е уведомено – от датата на узнаването или от датата, на която е изтекъл срокът за извършването на съответното действие.
    VI.4.3) Служба, от която може да бъде получена информация относно подаването на жалби

    Община Ловеч, Дирекция “Административно, правно и информационно обслужване”, ул. “Търновска” 22, Република България 5500, гр. Ловеч, Тел.: 068688 385
    VI.5) Дата на изпращане на настоящото обявление

    26.04.2010 г. ”

    Това е въпросното обявление!

  17. Сега кой ще плаща?

Comments are closed.